• 0

Mencinger: "Inflacija bi mogla da bude problem u zemljama koje ne koriste evro"

Mencinger ističe da bi brzo ukidanje pomoći građanima i privredi moglo zaustaviti oporavak

  • 0
Jože Mencinger

Foto: Profimedia/AFP/Jure Makovec

Inflacija nije problem kakav je bio pre nekoliko decenija, bar u zemljama koje koriste evro. U stvari, već decenijama imamo probleme sa deflacijom. Tek u poslednje vreme inflacija se diže iznad dva odsto, koliko je ciljna vrednost. Inflacija bi možda mogla biti problem u zemljama koje nemaju evro kao valutu - kaže slovenački ekonomista Jože Mencinger.

Prvi ministar ekonomije nezavisne Slovenije kaže za Biznis.rs da je trenutna ekonomska situacija u regionu očekivana. On veruje da će kroz Covid-19 krizu verovatno najbolje proći Slovenija i upozorava da bi brzo ukidanje velikih paketa pomoći moglo zaustaviti oporavak.

- U aktuelnoj krizi, koja je nastala iz neekonomskih razloga, zbog mnogih administrativnih ograničenja pogođena je i ponuda. Mnoge aktivnosti, kao što je turizam, praktično su iščezle. Ljubljana, na primer, koja je 2019. godine bila puna turista, pogotovo iz azijskih zemalja, već dve godine je prazna. Prvi turisti iz obližnjih zemalja se tek sada vraćaju -

Mencinger ističe da bi brzo ukidanje pomoći građanima i privredi moglo zaustaviti oporavak, ali da ne treba zaboraviti na fiskalne posledice i ogromne budžetske deficite koji su već stvoreni.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>