• 1

Senat napokon usvojio zakon o obnovi infrastrukture: "To je najveće izdvajanje u američkoj istoriji"

Zakon je usvojen sa 69 glasova za i 30 protiv

  • 1
Angela Merkel, Džo Bajden Džo Bajden, predsednik SAD / Foto: Tanjug/AP

Američki Senat usvojio je 10. avgusta Zakon o obnovi infrastrukture, vredan 1.200 milijardi dolara (1,2 biliona dolara), od kojih će oko 550 milijardi biti izdvojeno za obnovu puteva, sistema za vodosnabdevanje i internet mreže.

Zakon je usvojen sa 69 glasova za i 30 protiv.

Demokrate u Senatu imaju tesnu većinu od 50 mesta, a podršku ovom predlogu zakona dali su i republikanci posle višenedeljnih pregovora, prenosi Glas Amerike. Demokrate koje su se protivile predlogu zakona navode da ne obuhvata sve infrastrukturne potrebe, dok republikanci koji su bili protiv - zameraju da je izdvojeno previše novca. Predlog zakona ide u Predstavnički dom gde se rasprava očekuje u septembru.

Lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, ocenio je da će ovaj zakon doneti mnogo dobrog Americi. Republikanac Rob Portman, koji je podržao ovaj predlog, kaže da je to "najveće izdvajanje u američkoj istoriji".

"Posle nekoliko decenija nečinjenja, konačno ćemo omogućiti bezbednu, modernu i stabilnu infrastrukturu kakva je našoj zemlji preko potrebna", tvitovao je Portman.

Šumer je najavio da će posle usvajanja ovog zakona Senat da se fokusira na desetogodišnji plan socijalne sigurnosti vredan 3,5 triliona dolara, kojim se obezbeđuje pravo dece na vrtić, besplatan javni koledž, pravo na jeftino stanovanje i čistu energiju. Taj paket ima podršku demokrata, ali se republikanci protive.

Demokrate bi mogle da, u tom slučaju, iskoriste posebno pravilo koje važi kada se usvaja budžet i ukinu redovnu proceduru koja predviđa da je za stavljanje zakona na raspravu potrebno dve trećine glasova senatora, već da rasprava počne odlukom proste većine.

Očekuje se da će rasprava o tom predlogu zakona trajati mesecima.

Video: Pokeraški pogledi, kiseli osmesi i čvrst stisak ruku: Putin i Bajden se sastali u Ženevi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>