• 7

Kako da se zaposlite u Srbiji bez dana radnog iskustva? Ovo je 5 promena koje od sutra čeka mlade

Biće uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva

  • 7
Plata, zarada, posao, novac štednja kamata Foto: Shutterstock

Program podsticanja zapošljavanja mladih, započet avgusta 2020. godine, zahvaljujući kome je posao našlo 8.224 pripravnika, biće nastavljen već sutra.

Sutra, 12. avgusta, stupa na snagu stupi Uredba o izmenama dosadašnje uredbe koja je regulisala uslove programa "Moja prva plata", koje je donela Vlada Srbije.

Izmenjeni uslovi navedenog programa ogledaju se, pre svega, u iznosu naknade. Korisnicima programa sa srednjim obrazovanjem obezbediće se mesečna novčana naknada u iznosu od 22.000 dinara, umesto dosadašnjih 20.000 dinara. Mladima sa fakultetom biće obezbeđena naknada od 26.000 dinara, umesto dosadašnjih 24.000 dinara. Naknada se vrši u trajanju od devet meseci.

Novina je, takođe, da će nezaposleni mladi samo jednom moći da koriste navedeni program.

Kako piše u dokumentu u koji smo imali uvid, "nezaposleni može da učestvuje u Programu samo jednom". Ranije, podsetimo, nije bilo ovog ograničenja.

Promenjen je i način isplate naknade. Do sada se država nije mešala u način na koji se naknada vršila na račune korisnika programa. Međutim, kako su, kod većine banaka mladi plaćali provizije za podizanje i upravljanje ovim novcem, država se odlučila da se i prilikom realizacije programa "Moja prva plata" koristi model koji se koristio za uplate pomoći privredi i stanovništvu.

Tako će se isplata mesečne novčane naknade korisniku programa vršiti isključivo preko banke "Poštanska štedionica", koja će za navedenu namenu otvoriti namenski tekući račun korisnicima. Za izvršenje platnih transakcija i pružanje drugih usluga u vezi sa tim računima, "Poštanska štedionica" i "Pošta Srbije" ne naplaćuju naknadu, niti druge troškove.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru. Prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, naročito poslodavci iz devastiranih područja. Bliže uslove za uključivanje u program određuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Moja prva plata Foto: Printcreen

Program podrazumeva i pravo na uplatu doprinosa u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom. Nacionalna služba za zapošljavanje vrši obračun i isplatu novčane naknade korisnicima programa "Moja prva plata" i uplaćuje doprinose, na mesečnom nivou.

Pored fiksne naknade koju obezbeđuje država, poslodavac može korisniku programa isplaćivati dodatna sredstva. Međusobna prava i obaveze, u vezi sa sprovođenjem programa uređuju se pojedinačnim ugovorom koji zaključuju Nacionalna služba za zapošljavanje, poslodavac i korisnik pomenutog programa.

Očekuje se da Nacionalna služba za zapošljavanje uskoro raspiše i sprovede javni poziv za realizaciju programa. Sve informacije u vezi sa projektom "Moja prva plata" biće i ovaj put dostupne na posebno kreiranom portalu.

Programom "Moja prva plata" prošle godine bile su obuhvaćene 8.224 osobe.

Video: Počinje projekat Moja prva plata, Brnabić na promociji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako

    11. avgust 2021 | 17:21

    Pa clanska karta svaka vrata otvara🤮

  • Kiza

    11. avgust 2021 | 17:14

    Samo se uclanite u sns

  • Mihajlo

    11. avgust 2021 | 19:02

    “Moja prva plata” za mlade ispod 30 godina.Mene je sramota države u kojoj sam rodjen i odrastao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>