• 1

Oni dostavljače moraju da stave u zakon: Više ne mogu da ih angažuju kao frilensere

Dostavljači spadaju u takvu grupu radnika da trenutno nijedan postojeći oblik ugovora ne odgovara u potpunosti onome što oni rade

  • 1
Španija, dostava hrane, biciklista

Foto: Tanjug/AP

Da rad po pozivu preko aplikacija najčešće ne podrazumeva aspekte dostojanstvenog rada, ustanovljeno je u više istraživanja. Uopšteno govoreći, ovi radnici se tretiraju kao nezavisni pružaoci usluga, a ne kao zaposleni, čime se zaobilaze prava na socijalnu zaštitu.

Tako nešto u Španiji više nije moguće, pošto je donet novi zakon nakon presude kojom je tamošnjoj platformi Deliveroo naloženo da plati 1,3 miliona evra doprinosa za 748 dostavljača, koji su se lažno vodili kao samozaposleni.

Kraće, moraju da budu prepoznati kao zaposleni. Dostavljači na biciklama pretežno, danas sa sindikatima pozivaju inspekcije da proprate primenu zakona koji upravo stupa na snagu.

Sve kompanije za dostavu hrane u Španiji, moraće da ih angažuju kao vozače radnike, radnike dostavljače a ne kao frilensere.

Centar za istraživanje javnih politika ranije je došao do podataka da u Srbiji ima oko 356.000 korisnika aplikacija za dostavu hrane, da oni u proseku hranu naručuju 2,7 puta mesečno i da dostave prosečno vrede oko 1.300 dinara.

Dostavljači i kuriri ne spadaju ni u jednu od ove dve grupe, već se nalaze između njih i bilo bi ih najpravilnije definisati kao ekonomski zavisne samozaposlene.

Među brojnim problemima sa kojima se dostavljači suočavaju iskristalisao se i problem parkiranja po gradu, pa je plaćanje kazni za nepropisno parkiranje unapred ukalkulisano u njihovo poslovanje.

Video: Ovo smo viđali samo u Ratovima zvezda: Studentima u Arizoni klopu donose dronovi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    12. avgust 2021 | 15:40

    Rešavajte vi probleme u Srbiji,pustite Španiju,zašto cekati situaciju kao sa frilenserima ...!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>