• 1

Pale nade za jak oporavak: Industrijska proizvodnja u EU manja 0,2% od majske

Najveći rast su imale Belgija, Litvanija i Slovenija

  • 1
industrija

Foto: Pixabay

Sezonski prilagođena industrisjka proizvodnja u Evropskoj uniji skliznula je u junu 2021. godine za 0,2 posto, a u evrozoni za 0,3 procenta u odnosu na maj, prema proceni Zavoda za statistiku EU, Evrostata, objavljenoj danas.

To je drugi uzastopni mesec pada industrijske proizvodnje u EU i evrozoni. Naime, industrija EU je u maju potonula za 0,9 procenata, a u 19-članom monetarnom bloku za 1,1 posto.

Slika je bitno drugačija kada se radi o rezultatima junske industrijske prozivodnje u odnosu na isti mesec 2020, pri čemu se u EU beleži rast od 10,5 procenata, a u evrozoni od 9,7 posto.

Među državama članicama EU, za koje su dostupni podaci, najveći pad industrijske proizvodnje u junu je na mesečnom nivou registrovan u Irskoj (-4,4%), Portugaliji (-2,6%) i Danskoj (-2,3%), dok je najveći skok zabeležen na Malti (5,2%), u Holandiji (3,3%) i Estoniji (3,2%).

Na godišnjem nivou, rast industrijske proizvodnje je ostvafen u zemljama EU, a najveći su imale Belgija (23,2%), Litvanija (20,1%) i Slovenija (18,9%).

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>