• 0
 ≫ 

Poznato koja firma će graditi Rimčev Kampus: Lokalna je i ima minus u poslovanju

 ≫ 

Kako se može čuti, svi napori menadžmenta srednje velikog hrvatskog preduzeća trenutno su fokusirani na realizaciju ovog mega projekta

  • 0
Rimac, Bugatti, Porsche

Foto: Rimac Automobili

Gradnja prve faze projekta Kampus u Kerestincu, investitora Mata Rimca, čija se ukupna cena gradnje, prema medijskim navodima, kreće na oko 200 miliona evra - odlukom investitora je poverena firmi "Facies" iz Strmca, građevinskoj firmi u vlasništvu Josipa Mandića.

Kao jedini osnivač "Facies"-a, Mandić je i direktor firme, dok je na funkciji zamenika direktora Josipov brat Marinko Mandić. "Facies", srednje veliki preduzetnik, Rimčevom odlukom dobija priliku za uzlet u društvo "velikih".

Vrednost izvođenja radova na proizvodnim i istraživačkim objektima koji obuhvataju oko 90.000 m² radne površine, s predviđenim rokom završetka do kraja iduće godine, procenjuje se na oko 300 miliona kuna (blizu 40 miliona evra), piše Poslovni.hr.

Nezvanično se može čuti da svom najbitnijem poslu u ovoj branši od kada firma posluje, inače jednom od privredno i finansijski gledano - najznačajnijih projekata u zemlji, odabrani glavni izvođač radova pristupa s velikom odgovornošću, pa su zbog toga svi napori menadžmenta trenutno fokusirani na realizaciju Rimčevog mega projekta.

Iako je široj javnosti možda manje poznat, "Facies nije firma od juče". Poslednjih dvadesetak godina je aktivna u građevinskoj branši i zapošljava oko 80 radnika.

U konkretnom poslu, procenjuje se da građevinski deo radova pretpostavlja angažman od oko 100 radnika, što bi ukazivalo na to da "Facies" nije deficitaran (drugi bitan segment je montažerski), dok što se tiče roka za završetak - smatra se da je i on realan, ali uz uslov vrlo visokog intenziteta u izvođenju radova.

Što se tiče ključnih pokazatelja poslovanja, pandemijska 2020. za Mandićevu firmu nije bila dobra. Rezultirala je s ozbiljnim minusom u delu ukupnih prihoda, koji su s padom od 72% iznosili oko 52 miliona kuna. Neto dobit je, s ostvarenih oko 2 miliona kuna, zabeležila pad od oko 86 posto.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>