• 0

Odeća se više rentira, a manje kupuje: Sad je vreme da uložite u ovaj mlad, ali progresivan sektor

Iza ideje o iznajmljivanju garderobe krije se koncept održive mode, koji dobija na značaju iz dana u dan, budući da se globalno bacaju tone i tone robe

  • 0
odeća

Foto: Freepik

Kada su supružnici Kris Halim i Raena Lim videli poslovnu šansu u tome da se bave rentiranjem odeće, kao delom koncepta održive mode, želeli su da to urade sa stilom.

Da li su otkaze na tadašnjim poslovima kako bi se puno radno vreme posvetili svom startapu, platformi Style Theory, u koju su s početka uložili 40.000 dolara.

- Iskreno, u tom momentu nismo znali da smo blesavi ili hrabri - kažu za CNBC.

U pitanju je singapurska platforma za rentiranje odeće, koja omogućava korisnicima da pozajme neograničeni broj artikala za određeni mesečni iznos - od oko 95 dolara.

SoftBank grupa danas stoji iza startapa koji broji više od 200.000 registrovanih korisnika širom Singapura i Indonezije, a nudi inventar koji uključuje 50.000 komada garderobe i više od 2.000 tašni.

Nekadašnja bankarka iz "Goldman Sachs" i njen suprug, inače konsultant po zanimanju, dobili su ideju za ovaj startap 2016. godine, a kao inspiracija im je poslužila ustaljena fraza: "Nemam šta da obučem!".

Zapravo, Lim se stalno žalila kako nema šta da obuče, uprkos punom ormaru stvari. Naravno, njeno poznavanje oblasti bankarstva i finansija umnogome im je pomoglo da sračunaju koliko bi ideja "mogla da košta".

Par iz Singapure danas ima ogroman novac u svom džepu, a krenuli su sa nekoliko desetina hiljada. Treba reći i da je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača današnjice, jer se prilikom masovne proizvodnje emituje ogromne količine štetnih emisija.

Kada su razvijali biznis, Halim i Lim su najpre krenuli sa listom čekanja, jer nisu imali dovoljno artikala i kapaciteta. Ovaj biznis sektor je mlad, ali pokazatelji sugerišu da postoji apetit za njim.

Na globalnom nivou, u 2019. onlajn modna industrija vezana za rentiranje vredela je 1,2 milijarde dolara. Procena je da će do 2027. ta cifra iznositi čak 2,8 milijarde dolara.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>