• 16
 ≫ 

Posle Rio Mare, opsežna kontrola sardine i tunjevine iz Hrvatske

 ≫ 

Hrvatsko regulatorno telo je povuklo tunjevinu u maslinovom ulju

  • 16
Tuna sendvič

Foto: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je, zbog mogućih komadića metala u sadržaju, proizvod poreklom iz Italije - Rio Mare. Zbog toga je, kako nezvanično saznajemo, ta vrsta hrane koja dolazi u našu zemlju sa raznih podneblja, pod posebnom kontrolom u Srbiji.

Na osnovu apela potrošača, a u cilju poštovanja pravila o bezbednosti hrane sprovešće se kontrole nad svim artiklima sardine i tuna koje se nalaze u Srbiji.

Situacija sa Rio Mare konzervama, čije su isporuke bile bezbedne u Srbiji, dovele su do opsežne akcije naše Uprave za veterinu u kontroli ove vrste robe.

Kako nezvanično saznajemo predmet akcije će biti i sardine iz Mirne Rovinj, Delmaris iz Splita, kao i drugih destinacija sa kojih srpski potrošači konzumiraju ovu vrstu hrane.

Podsetimo, hrvatsko regulatorno telo je povuklo tunjevinu u maslinovom ulju, 80 grama - pakovanje 2x80 grama.

Kako se navodi, proizvod nije u skladu sa Uredbom 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za bezbednost hrane, te utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane, prenosi Hina.

Proizvođač proizvoda je Bolton FOOD S.P.A. iz Italije, a dobavljač je Bolton Croatia d.o.o. iz Zagreba. Nešto ranije, tamošnje regulatorno telo naložilo je i povlačenje kurkume.

Zbog etilen oksida povučeni Milka sladoledi sa tržišta

 

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je danas potrošace da su sa tržišta povučeni proizvodi Milka clašic štapić 4x100 ml, lešnik štapić 100 ml i clašic štapić 100 ml, jer je u aditivu koji se koristi u proizvodnji sladoleda pronađen etilen oksid.

Kako se navodi, obaveštenje se odnosi na proizvode Milka clašic štapić 4×100 ml, LOT MI0025, koji je najbolje upotrebiti do kraja januara 2022 godine, LOT MI0146, koji je najbolje upotrebiti do kraja maja 2022 godine. Milka lešnik štapić 100 ml, LOT MI1117 i Milka clašic štapić 100 ml, LOT MI1118, čiji je rok upotrebe do kraja aprila 2023.

Dodaje se i da ti proizvodi, čiji je distributer Stanić d.o.o. iz Zagreba, nisu u skladu sa evropskom odredbama o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla, prenosi Hina.

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    13. avgust 2021 | 15:11

    Kad je narod zatrovan, vi onda povlacite! Za ovo treba odgovarati.

  • Jbt

    13. avgust 2021 | 14:49

    Truje nas ko stigne i kako stigne, posebno "susjedi" koji su instalirani svojim firmama kod nas.

  • Zoran

    13. avgust 2021 | 14:59

    Ja sam zadnji put pojeo Eva sardinu 1971 a sad samo šarana,sometinu,štuku,kečigu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>