• 10

Top 10 porudžbina jednog prosečnog Srbina: Šta najviše jedemo preko dostave?

Znate li kojim danom najviše okrenemo broj za dostavu hrane? I u koje vreme?

  • 10
naručivanje hrane, dostava, internet poručivanje online

Ovako izgleda porudžbina u Beogradu/Ilustracije: Shutterstock, Telegraf

Dostava hrane ima mnogo prednosti i male šanse da propadne, a to je dokazano i u vreme krize: Rade 24/7 i nemaju nameru da stanu. Potražnja je velika.

Živimo u vremenu u kojem je onlajn komunikacija postala imperativ: dva klika, jedan poziv, i hrana stiže na našu adresu. Razloga za to - zašto ovaj biznis "cveta" - je mnogo: milenijalci koji sada kreiraju javno mišljenje obožavaju tehnologiju i praktičnost, vole da im se sve "donese na noge" - počev od uređaja, preko odeće, pa do hrane.

Ako vam se prijede pica u ponoć, logično, nemate gde napolju da je pojedete ili vas mrzi da izlazite iz toplog kreveta. Na scenu tada stupa dostava hrane. Ovaj servis je rešenje i za sve koji su stariji, bolesni, ili preokupirani radom od kuće, posebno ovih dana. Naručivanje se, pritom, ne dešava samo preko aplikacije ili sajta, već i pozivom na broj s flajera, pa je servis dostupan i onima koji nisu vešti s tehnologijom.

U doba korone, kada mnogo ljudi radi od kuće, ili jednostavno ne napušta dom - ovi servisi su povećali obim posla, a samim tim i zaradu. U tome im pomažu i influenseri s Instagrama, čije postove ovi servisi sponzorišu.

U Srbiji je takođe ovaj biznis procvetao, a sada su osim naših u ovoj branši prisutni i radnici iz drugih zemalja. 

Zanimljive su i naše navike koje smo stekli. Iako okrenemo broj poznate picerije, izgleda da najređe naručimo picu. S druge strane, podaci jedne od vodećih kompanija za dostavu koje su nam ustupili, govore o tome da ima ljudi koji naručuju i 9 puta dnevno, kao i osoba koji pozivaju isti broj više od 100 puta mesečno.

Dalje, jedan njihov dostavljač u proseku pređe toliko kilometara da bi mogao da napravi više od 20 krugova oko ekvadora. Najčešće ime kolege im je Marko, a imaju i koleginica, ali dalje u znatno manjem broju.

Građani Srbije, svedoče nam iz kompanije, najviše naručuju petkom. 

Najčešće se naručuje hrana, 80 odsto od ukupnih porudžbina, i to obično u vreme ručka, odnosno od 14h do 15h, kao i u večernjim satima, od 19h do 20h.

Na vrhu omiljenih porudžbina je možda pomalo iznenađujuće - pomfrit, ali je u ponudi u svakom restoranu i ide kao dodatak glavnom jelu i to delom objašnjava ovu činjenicu.

Na drugom mestu po popularnosti je pljeskavica ili burger, a treću poziciju drži pasta karbonara. U top deset su još palačinke, KFC piletina, giros, flaširana voda, pasta bolonjeze i burito, odnosno pica kaprićoza.

Dosta se poručuju i jela iz tradicionalne srpske kuhinje, kao što su pasulj, supe, razne vrste mesa, sarme, punjene paprike.

Ako vršimo dalja poređenja, postoje razlike i u načinu plaćanja. Na primer, u Španiji se preko 90 odsto porudžbina plaća karticom, dok je ovde taj odnos 50:50. Tačnije, novi korisnici u Srbiji gotovo isključivo plaćaju kešom, a tek kada steknu naviku poručivanja, kreću da koriste karticu.

Šta je najbiraznije što se naručili?

A sada, bilo da ste kupac ili dostavljač, možete da podelite sa nama i vaše najbizarnije porudžbine:

Želeli bismo da čujemo o najneobičnijoj stvari koju ste naručili. Možda je to jedno pivo iz vašeg lokalnog paba ili nekoliko grama vašeg omiljenog sosa? Možda ste morali da platite deset puta više da biste dobili bitan sastojak za recept?

Takođe, ukoliko ste vozač dostavljač, možete nam pisati o bizarnim zahtevima za porudžbinu koje su primili.

Podelite svoja iskustva u komentarima ispod, ili nam pišite na biznis@telegraf.rs

Video: Ovo smo viđali samo u Ratovima zvezda: Studentima u Arizoni klopu donose dronovi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    I ja sam narucivala, počeo da se stvara stomak i pozadina da raste, rekoh, nećeš više, ne naručujem već dva meseca. Večeru spremam, kao i ručkove unapred, pa zamrzavam. Da ne bude, da nemam vremena.

    2
    1

    Podelite komentar

  • Pera ždera

    Pljeva uvek

    1
    0

    Podelite komentar

  • Pančevac

    Al ovi što poruče vodu su baš vrh.

    18
    1

    Podelite komentar

Google preporuke