• 0

Privrednici optimisti, očekuju rast prometa i izvoza: Nekima ipak još nedostaju sredstva

Privrednicima nedostaju sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a problem likvidnosti je, očekivano, najizraženiji u oblasti turizma i ugostiteljstva

  • 0
Privreda, ekonomija, papiri, grafikoni Foto: Shutterstock

Privrednici u Srbiji optimistično gledaju na privredna kretanja u trećem tromesečju ove godine kada očekuju rast prometa i izvoza, kao i stabilna ulaganja i zaposlenost, pokazala je julska anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti u drugom i očekivanjima u trećem kvartalu 2021.

Rezultati pokazuju da je više od polovine ispitanika u drugom kvartalu ostvarilo rast prometa, skoro trećina je imala isti nivo u odnosu na prethodni, dok je kod svega 15 odsto anketiranih promet smanjen, navodi se u saopštenju PKS.

Kada je reč o očekivanjima od trećeg kvartala, čak 85 odsto anketiranih očekuje isti ili veći promet u odnosu na drugo tromesečje. Optimisti su i u očekivanjima od izvoza, pa 39 odsto očekuje rast, a 48 odsto nepromenjenu izvoznu aktivnost u odnosu na prethodni kvartal.

U drugom kvartalu ove godine, investiralo je 48 odsto anketiranih kompanija, a u poređenju sa realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 91 odsto firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija. Očekivanja od trećeg kvartala su takođe pozitivna, budući da čak 84 odsto ispitanika planira isti ili veći obim investicija a najviše u opremu, građevinske objekte i zemljište.

Zaposlenost je stabilna, u periodu zdravstvene i ekonomske krize sačuvana su radna mesta i poslovna zajednica ne očekuje smanjenje broja radnika u trećem kvartalu, navodi se u saopštenju PKS.

Najveći deo anketiranih firmi je u drugom kvartalu iskoristio kapacitete između 50 i 80 odsto, a ono što može da bude izazov na srednji rok jeste problem likvidnosti.

Prema istraživanju Privredne komore, 48 odsto anketiranih kompanija ukazalo je na nedostatak sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a problem likvidnosti je, očekivano, najizraženiji u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Ističe se da je u prvoj polovini ove godine nastavljen, ali i intenziviran proces ekonomskog oporavka Srbije, započet u drugoj polovini prethodne godine.

Inicijalna projekcija Narodne banke Srbije za 2021. godinu jeste rast bruto domaćeg proizvoda od oko šest odsto i sudeći prema intenzitetu privrednog razvoja u prvoj polovini godine, ova projekcija će najverovatnije biti dostignuta, navode iz PKS.

Dodaju da u prilog tome govore i projekcije međunarodnih finansijskih institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i slično, koje su na početku godine bile znatno pesimističnije u svojim procenama, da bi ubrzo svoje prvobitne projekcije korigovale naviše.

Tako su polovinom tekuće godine, gotovo sve pomenute institucije svrstale Srbiju u kategoriju zemalja koje će ove godine zabeležiti rast privredne aktivnosti u intervalu od pet do šest odsto.

Anketa je rađena na uzorku od 1.385 firmi koje su u julu zapošljavale oko 290.000 radnika, a u drugom tromesečju ostvarile izvoz od 3,1 milijardu evra. Petina anketiranih je sa stranim osnivačkim kapitalom, navodi se u saopštenju PKS.

Video: Tri banje, privreda koja cveta i povratnici: Opština u kojoj južnije nije uvek tužnije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>