• 9

Meso skočilo, ali ne i cena žive vage: "Farmeri nisu na dobitku, već trgovci"

Cena mesa uglavnom zavisi od kvaliteta

  • 9
Biftek, meso, hrana

Foto: Shutterstock

Meso je u maloprodaji poskupelo, ali nesrazmerno poskupljenu živih životinja, tako da farmeri ponovo nisu na dobitku, nego trgovci, izjavio je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović.

"Imamo velike razlike u cenama mesa, tako da se najkvalitetnije svinjsko meso, svinjski but, kreće od 450 do 550 dinara, u zavisnosti od trgovine. Cena toveljnika je od 130 do 160 dinara, u zavisnosti od regiona, što je velika razlika, tako da klaničari kada kupuju sirovinu imaju prostora da naprave proizvod sa cenom koja im odgovara", rekao je Budumović gostujući na TV Tanjugu.

Dodao je da cena mesa uglavnom zavisi od kvaliteta, jer stočna hrana isto košta u celoj Srbiji.

"Mi smo u PKS-u pokrenuli inicijativu da se donese pravilnik o oceni kvaliteta trupova na liniji klanja, tako da će prva kategorija mesa biti ista u Nišu i u Subotici. Onda neće biti prostora za ucenjevanje farmera", rekao je Budimović.

Govoreći o jeftinijem mesu iz inostranstva kojem naši stočari teško mogu da pariraju, on je ocenio da bi državni podsticaji stočarima trebalo da se koriste na drugačiji način, zbog različitih faktora koji utiču na tu proizvodnju.

"Treba uraditi selekciju reprodukcije u svinjarstvu. Mi imamo 14 do 16 prasića po leglu, a razvijene evropske zemlje 24 do 26. Dalje, naša hrana je skuplja, jer mi imamo zakon o zabrani korišćenja genetski modifikovanih organizama, što se prvenstveno odnosi na sojinu sačmu koja na taj načiin više košta, a to su imputi koji najviše doprinose formiranju cene", rekao je Budimović.

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    13. avgust 2021 | 17:28

    Javašluk,bezobrazluk i mešetarenje,plus najava povećanja penzija i minimalca i eto nama poskupljenja. Svaki put isto !!!

  • Citalac

    13. avgust 2021 | 23:36

    Ne razumem zasto drzava na osnovu zakona ne sprecava uvoz mesa zivotinja hranjenih genetski modifikovanom hranom. To je i po zakonu i korisno za domacu proizvodnju a najbitnije - to je mnogo zdravije za stanovnistvo.

  • Vuk

    14. avgust 2021 | 08:24

    Hahahaha, svesno i namerno se domaći seljak uništava. Kakav se đubar uvozi, samo da zna narod po gradovima šta jede?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>