• 1
 ≫ 

Berze podivljale: Kompanijama iz ova 3 sektora akcije sada najviše rastu

 ≫ 

Pozitivno je u SAD, ali i u Evropi

  • 1
Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis

Foto: Tanjug/AP

Ovih dana cene akcija na Volstritu (SAD) i evropskim berzama dostižu rekordne visine, a to se dešava zahvaljujući solidnim korporativnim zaradama i ublaženim strahovima investitora od inflacije.

Tokom radne nedelje, završene u petak, Dow Jones je porastao 0,8 odsto, na 35.515 bodova, a S&P 500 za 0,7 odsto ili 4.468 bodova. Istovremeno, Nasdaq indeks je oslabio 0,1 posto, na 14.822 boda.

Na rast cena akcija utiču i maestralni rezultati u poslovanju vodećih kompanija u drugom kvartalu. Do sada je 90 posto kompanija, čije se deonice nalaze u indeksnoj korpi S&P 500, izvestilo o rezultatima, a oko 88% njih je svojom zaradom premašilo procene analitičara.

Ujedno, rast cena podupire i "zeleno svetlo" američkog Senata kada je reč o infrastrukturnom planu ulaganja, vrednom 1,2 biliona dolara, pa su najviše skočile cene akcija kompanija povezanih s tim privrednim rastom, poput energetskih, građevinskih i industrijskih.

Takođe, splasnula su strahovanja investitora od inflacije, jer je najnoviji podatak signalizirao da je inflacija u SAD verovatno već dosegnula vrhunac.

Američko ministarstvo rada je u sredu objavilo dugo očekivani podatak o inflaciji u SAD, za mesec jul, koji je pokazao rast potrošačkih cena za 0,5 posto u odnosu na jun, što je najniža mesečna stopa rasta cena u poslednjih 15 meseci.

Istovremeno, rastu i evropske berze. Tu su cene deonica porasle 4. nedelju zaredom, dosegnuvši nove rekordne nivoe. STOXX 600 se našao na rekordnih je 476.16 bodova, ojačavši tako 10. trgovinski dan zaredom.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je ojačao 0,56 posto, na 27.820 bodova.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>