• 0

Država prodaje udeo u svom najvećem avio-prevozniku? Akcije pale čak 5 odsto

Lufthanza je dobila paket finansijske podrške od 9,0 milijardi evra iz nemačkog Fonda za stabilizaciju privrede

  • 0
lufthanza

Lufthanza / Foto: Pixabay

Nemačka vlada planira da proda oko četvrtinu svog 20-procentnog udela u Lufthanzi narednih nedelja, saopštila je danas tamošnja finansijska agencija, pozivajući se na pozitivna poslovna kretanja te avio-kompanije.

Akcije Lufthanze su na tu vest pale čak 4,9 posto, na 8,81 evro na jutrošnjem trgovanju, izveštava Rojters. Država je vlasnički udeo od 20% stekla za 300 miliona evra u okviru spasilačke pomoći nemačkom avio-prevozniku, kojeg je, kao i ceo vazduhoplovni sektor u svetu, pogodila kriza kovida-19.

Lufthanza je dobila paket finansijske podrške od 9,0 milijardi evra iz nemačkog Fonda za stabilizaciju privrede (WSF), osnovanog za pomoć kompanijama da prebrode posledice pandemije.

Iz WSF-a su rekli da će pre kraja 2023. godine prodati ceo svoj udeo u Lufthanzi, koji trenutno vredi više od jedne milijarde evra. Gigant planira da emituje nove akcije, verovatno pre parlamentarnih izbora 26. septembra, što bi joj omogućilo da vrati novac iz paketa spasilačke pomoći poreskim obveznicima.

Akcionari su odobrili potencijalno povećanje kapitala kompanije u iznosu do 5,5 milijardi evra.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>