• 1

Isplaćena i druga subvencija za ovaj sektor: 2,045 milijarde dinara za više od 65 hiljada radnika

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći

  • 1
Ugrožene struke u Nemačkoj ovih dana Foto: Shutterstock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, saopštila je da je izvršena druga isplata subvencija u 2021. godini za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju, prouzrokovanih epidemijom virusa korona.

- Isplatom minimalca u julu i avgustu nastojali smo da zadržimo zaposlene u turizmu, čije nam je znanje i iskustvo prekopotrebno u narednom periodu oporavka ovog sektora - navela je ministarka u pisanoj izjavi.

Za meru podrške ugostiteljsko-turističkom sektoru, danas je isplaćeno oko 2,045 milijarde dinara za 12.153 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca.

Sredstva u okviru ove mere pomoći dodeljena su u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva preneta u budžet Srbije.

Matić je istakla i da su "podaci o oporavku turizma u Srbiji ohrabrujući" - sa 4,6 miliona noćenja u Srbiji, zaključno sa julom, što je skoro 50 odsto noćenja od svih ostvarenih u rekordnoj 2019. godini.

Takođe, zabeležen je i porast dolaska stranih turista za 270 procentra u protekla dva meseca.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    16. avgust 2021 | 14:56

    Ni dete ne dobije da sisa dok ne zakuka, pa tako i ovi.Deru narod gde stignu i još dobiju po 500€.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>