• 1

Bezos ispao iz igre? NASA sprema plan za pohod na Mesec, ali s rivalskom kompanijom

Do konflikta dolazi zbog odluke iz aprila da se posao preda jednoj kompaniji, a ne dvema kako se očekivalo, zbog nedostatka sredstava. Zato Blu Oridžin sada tužu američku svemirsku agenciju

  • 1
Blue Origin raketa Foto: Tanjug/AP

Svemirska kompanija Džefa Bezosa, Blue Origin (Blu Oridžin), tuži NASA-u zbog odluke o dodeljivanju ugovora koji predviđa izgradnju sistema za sletanje (koji bi nosio astronaute na lunarnu površinu najranije 2024.) - kompaniji Ilona Maska, SpaceX.

Kako smo pisali krajem jula, već je bilo viđeno da Bezos "uskoči" u tu misiju, sa iznosom od oko 2 milijarde dolara. Inače, ovaj trenutno drugi najbogatiji čovek planete - 20. jula je poleteo u kosmos, sa još troje ljudi.

BBC sada piše da ugovor vredi 2,9 milijardi američkih dolara ili 2,1 milijardi funti.

Firma nekadašnjeg izvršnog direktora Amazona, kojeg je na tom mestu nedavno zamenio dugogodišnji kolega Endi Džesi, kaže da postoje "fundamentalna pitanja" u vezi sa dogovorom, nazivajući ga "nepravednim".

Do konflikta dolazi zbog odluke iz aprila da se posao preda jednoj kompaniji, a ne dvema kako se očekivalo, zbog nedostatka sredstava. NASA još nije dala komentar, ali ima podršku saveznog nadzornog regulatora. U sudskom podnesku u petak, Blue Origin je rekao kako "nastavlja da veruje da su potrebna dva provajdera za izgradnju sistema za sletanje".

Kompanija je, takođe, optužila američku svemirsku agenciju za "nezakonitu i nepravilnu evaluaciju".

Keti Lueders, jedna od šefica u NASA-i, kaže kako im "trenutni budžet onemogućava odabir dve kompanije". To je bilo nakon što im je Kongres odobrio samo 850 miliona dolara od 3,3 milijarde dolara koliko je NASA tražila za ovaj projekat.

BBC piše da su u svemu ovome troškovi odigrali bitnu ulogu, jer je ponuda SpaceX-a cenovno bila najisplativija. Bezos je ponudio da pokrije troškove u iznosu do 2 milijarde dolara, ali je odbijen.

NASA mora da podnese odgovor na tužbu do 12. oktobra, a iz SpaceX-a se još nisu oglasili ovim povodom.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>