• 0

Koje grupe imaju prioritet za subvencije pri zapošljavanju? U ove sektore se uliva najviše novca

Kontrološe se da li se sredstva koriste za delatnost za koju su odobrena, kao i da li se redovno izmiruju obaveze državi na ime poreza i doprinosa

  • 0
Povratak na posao Foto: Shutterstock

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je ove godine raspisala javne pozive za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja za šta je opredeljeno 5,2 milijarde dinara, kaže direktorka sektora za podršku zapošljavanju NSZ, Neda Milanović.

Dodaje da je interesovanje poslodavaca i nezaposlenih za subvencije veliko.

Prema njenim rečima, odobravaju se subvencije nezaposlenima za samozapošljavanje, a posebno za pripadnike romske nacionalnosti, kao i poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija. Na ime subvencija za samozapošljavanje ili pokretanje sopstvenog posla, daje se po 250.000 dinara ili po 270.000 za osobe sa invaliditetom.

- Poziv je raspisan 2. aprila i zatvoren 17. maja, a interesovanje je bilo veoma veliko. Planirali smo da u ovu meru uključimo 2.500 ljudi, a dobili smo više od 7.700 zahteva - kaže Milanović. Dodaje da je već uključeno 2.000 nezaposlenih, od kojih je više od 70 odsto osoba sa invaliditetom.

Nezaposleni koji uzimaju ove subvencije, novac najviše upotrebe za pokretanje biznisa u proizvodnim ili uslužnim delatnostima, odnosno za otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, pekara, poslastičarnica, popravku automobila, kao i za neke intelektualne usluge.

Milanović navodi da Nacionalna služba nezaposlenima ne pomaže samo kroz finansijske podsticaje, već i pružanjem savetodavnih usluga, davanjem korisnih informacija, mentoringom u prvih godinu dana rada, koja je početnicima i najteža. Kontrološe, takođe, i da li se sredstva koriste za delatnost za koju su odobrena, kao i da li se redovno izmiruju obaveze državi na ime poreza i doprinosa.

Subvencije poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija se odobravaju za zapošljavanje mladih do 30 godina bez završenog srednjeg obrazovanja, mladih u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, starijih od 50 godina, osoba romske nacionalnosti, osoba sa invaliditetom, zatim radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći, onih koji su na evidenciji NSZ duže od godinu dana, te žrtava porodičnog nasilja.

Italija kafići fizeri Foto: Tanjug/AP

- Visina ovih subvencija zavisi od nivoa razvijenosti lokalne samouprave u kojoj poslodavac posluje, pa u samoupravama prve i druge kategorije razvijenosti iznosi 200.000 dinara po čoveku, kod treće kategorije 225.000, a kod opština četvrte kategorije razvijenosti 250.000 dinara. Iznosi se uvećavaju za 20 odsto ako poslodavac zapošljava korisnika novčane socijalne pomoći, mladu osobu u domskom smeštaju, hraniteljskoj ili starateljskoj porodici ili žrtvu porodičnog nasilja - objašnjava Milanović.

Program je otvoren do kraja novembra, odnosno do utroška raspoloživih para, a u toku je odlučivanje po zahtevima poslodavaca i uključivanja nezaposlenih u ovu meru.

Kako Milanović navodi, plan je da se kroz ovu subvenciju zaposli 2.500 ljudi, a do sada je podneto više od 3.700 zahteva i zaključeno 2.200 ugovora sa nezaposlenima, od čega je više od 200 osoba sa invaliditetom.

Kada je reč o subvencijama poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva, one se odobravaju na osnovu podnetih zateva poslodavaca i to u visini od 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim porezima i doprinosoima, pri čemu ona ne može biti veća od minimalne zarade u Srbiji.

- Poslodavac ima obavezu da zaposlenog zadrži u radnom odnosu najmanje 12 meseci. Ovaj javni poziv je otvoren do kraja godine, planirano je uključivanje 400 nezaposlenih osoba sa invaliditetom - kaže Neda Milanović i dodaje da su do sada pristigli zahtevi za skoro 370 osoba, a već je uključeno blizu 240 ljudi.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>