• 2

Haos iz Kabula slomio avgani: Guverner pisao na Tviteru, pa pobegao

Politička previranja koja su tokom vikenda zahvatila Avganistan proširila su se i na tržište kapitala u susednom Pakistanu

  • 2
Avganistanski novac

Foto: Shutterstock

Usled nemilih zbivanja u Kabulu, gde su talibani preuzeli kontrolu, avganistanska nacionalna valuta, avgani, nastavila je danas silovit pad - od 1,7 odsto, na 83,50 američkih dolara.

To je četvrti dan zaredom da ova valuta pada, prema podacima njujorške agencije Blumberg. Šef centralne banke Avganistana, Ajmal Ahmadi, pobegao je iz zemlje.

Ahmadi je na Tviteru objavio niz poruka, prema kojima je centralna banka obaveštena da više neće biti snabdevana dolarima, što je umanjilo sposobnost monetarnog regulatora da pruža podršku nacionalnoj valuti i doprinelo širenju panike u celoj zemlji.

"Kurs valute je sa stabilnih 81 dolara za avgani skočio na skoro 100, da bi se potom vratio na 86 dolara. U subotu sam održao sastanke kako bih umirio banke i menjačnice", napisao je on.

Politička previranja koja su tokom vikenda zahvatila Avganistan proširila su se i na tržište kapitala u susednom Pakistanu, gde je vrednost državnih obveznica denominovanih u dolarima, koje dospevaju 2031. godine, pala u ponedeljak za 1,8 centi.

To je, inače, najviše od marta ove godine, kada je formirana njihova cena, prenosi RT. Prema medijskim izveštajima, pakistanske dolarske obveznice su juče pretrpele najveće gubitke u Aziji.

Talibanske snage su ušle u Kabul 15. avgusta nakon što je predsednik SAD, Džo Bajden, saopštio da će sve američke trupe napustiti zemlju do 11. septembra, na 20. godišnjicu od terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Zauzimanju avganistanske prestonice prethodile su dugogodišnje tenzije i napadi talibana, koji se u Rusiji nalaze na listi zabranjenih terorističkih organizacija, dodaje RT.

Video: Ambasador Pavić o Srbima u Avganistanu: U stalnom smo kontaktu sa naša tri državljana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa car

    17. avgust 2021 | 19:19

    Silovit pad 1,7% ? Kakav je nas pad? 2002. za 1 evro 60 dinara, danas 1€ 118dinara.

  • Stojko

    17. avgust 2021 | 17:51

    Hvala Jorgovanki sto je i avgani jaci od dinara. Za jedan dokar 100 dinara, za jedan dolar 86 avganija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>