• 0
 ≫ 

Svaki sektor je pogođen: 5 vodećih kompanija krivi delta soj za loše poslovanje

 ≫ 

Oglasili su se Disney, Airbnb, Southwest Airlines, Tyson Foods i Norwegian Cruise Line, i evo kako se aktuelna varijanta kovida-19 odrazila na njihove biznise

  • 0
Disney kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Kako se varijanta kovida-19, delta, i dalje širi, tako kompanije upozoravaju da očekuju kako će strahovi nastali usled pandemije - naštetiti njihovom poslovanju.

Industrija ugostiteljstva i zabave, naročito, oseća posledice krize. Iako ekonomisti ne očekuju ponavljanje iste vrste karantina koji je uništio industriju tokom 2020. godine, rizici koje sa sobom nosi delta - dovode neke kompanije do ivice. Pritom, reč je o gigantima.

Oglasili su se Disney, Airbnb, Southwest Airlines, Tyson FoodsNorwegian Cruise Line.

Prva od kompanija u navedenom nizu imala je velikih problema u 2020, jer tematski parkovi - od kojih značajno prihoduje - nisu radili, kao ni bioskopi tokom maltene cele prošle godine, u svim delovima sveta.

U nedavnom pismu investitorima, Disney napominje da "nastavljaju da imaju poremećaje u filmskoj i televizijskoj produkciji, kao i kada je reč o sportskim događajima uživo, u zavisnosti od lokalnih okolnosti". Takođe, CEO Bob Čapek istakao je da izazove imaju i u domenu Diznilenda.

Airbnb, vodeća platforma za rezervaciju smeštaja, upozorava da će delta poremetiti svet putovanja. U julu je potražnja opala, a to se odrazilo i na profit. Iz kompanije ne kriju da očekuju kako će delta soj i generalno kovid-19 nastaviti da utiče na njihovo poslovanje i ponašanje klijenata. Inače, Booking.com je zato uveo specijalne bonuse, kako bi motivisao turiste koji se, možda, ponovo dvoume da li da putuju ili ne.

Airbnb logo

Foto: Tanjug/AP

Jedna od najvećih američkih avio-kompanija, Southwest Airlines, takođe primećuje negativne posledice delte po poslovanje. Prema nedavnom regulatornom podnesku, gigant ovog meseca beleži smanjenje broja rezervacija i povećanje otkaza. Svakako, kažu da je trenutno stanje pomak u odnosu na julsko predviđanje kompanije, i ističu da je ono sigurno povezano sa delta varijantom virusa korona.

Ni u Tyson Foods, kompaniji osnovanoj 1935. i specijalizovanoj za meso, nisu naročiti optimisti. Povećali su plate i kreirali fleksibilne smene, ali ih je onda omela delta. Doni King, CEO kompanije, kaže da im je najveći problem radna snaga. Morali su da se vrate korak unazad zbog delta soja, a nedostatak osoblja je trenutno glavni problem u SAD u brojnim industrijama, pri čemu je prehrambena na vrhu liste.

Strahovi zbog delta soja doveli su do pada rezervacija i kada govorimo o divu Norwegian Cruise Line, čije je sedište u Majamiju. U pitanju je američka kruzer kompanija, osnovana 1966. godine. Smanjenje u rezervacijama je, kako kažu, skromno, ali ipak primetno. "Mislimo da je ovo prolazna, privremena faza", rekao je CEO i predsednik Frank J. Del Rio.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>