• 3

Manjak osoblja nije jedini problem: Ove dve namirnice nema "ni za lek"

Kriza nastavlja da trese SAD

  • 3
leblebija

Foto: Shutterstock

Restorani širom SAD ovih dana muku muče s pronalaženjem osoblja, te se rade duple smene, što posao konobara i kuvara čini još težim, ali to nije jedino što im predstavlja problem.

Naime, nedostaje i određenih namirnica, usled zastoja u lancima snabdevanja, a novi talas izazova pokrenuo je delta soj kovida-19.

Posebno je pogođen tzv. lanac food-away-from-home (hrana van kuće), što je na svojoj koži osetio i jedan vlasnik manjeg ugostiteljskog objekta iz Vermonta, koji se mahom bavi jelima mediteranske kuhinje.

Takođe, uglavnom fali povrća, budući da se Amerikanci sve više okreću bezmesnoj ishrani, a na udaru su leblebije i cvekla. Isporuke kasne, zbog čega je ovaj preduzetnik bio prinuđen da sedne u svoj auto i u danu vozi sedam sati kako bi došao do potrebnih sirovina.

Nakon višemesečnih gašenja, restorani su ponovo otvorili svoja vrata. Ali, to ne znači da mogu da se vrate nazad na posao. Delta varijanta korone ometa oporavak industrije. Zbog nestašice određenih proizvoda, moglo bi doći do "promene na tanjiru", piše CNN.

Očigledno je da je lanac snabdevanja hranom pod ogromnim pritiskom, a ključni problem je u tome što potražnja premašuje ponudu u određenim kategorijama.

S obzirom na porast zaraze kovidom, potražnja za restoranskom hranom mogla bi ponovo da uspori ako kupci krenu da izbegavaju ručavanje van kuće.

Usled nestašice, restorani su prinuđeni da određene proizvode češće zamrzavaju, te se sada više kupuju i zamrzivači. Lokali u Njujorku usmereni na vegeterijance, a takvih je mnogo, imaju problem da pronađu potrebno povrće. Manjka cvekle.

Za neke ugostitelje, to je možda zanemarljivo ili deluje kao mala promena, ali ne i za one koji su navikli na baš tu vrstu namirnica. Ostaje da se vidi u kom smeru će dalje ići industrija.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žoao

    17. avgust 2021 | 16:13

    Kako me je ovo potreslo 😂

  • vanja gičulović

    18. avgust 2021 | 00:17

    Bas me briga da li ce Ameri cveklu jesti lii ne,glupost totalna!

  • sasa

    18. avgust 2021 | 06:25

    Konobari i kuvari su sada na jaslama drzave, dobijaju vecu pomoc sto ne rade nego kada bi radili… i pola Amerike tako sedi kod kuce, ovaj balon kada pukne bice jos veca ekonomska kriza nego 2008

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>