• 1
 ≫ 

Nikad više zaraženih pilota: Divovi polemišu da li da vakcina bude obavezna

 ≫ 

Otprilike 60% pilota American Airlines-a je vakcinisano

  • 1
Avio kompanije, avion, vakcinacija

Foto: Shutterstock

Američke avio-kompanije sve su više podeljene oko stava da li da od svojih stjuardesa, pilota i drugih zaposlenih zahtevaju vakcinaciju protiv kovida-19 ili ne.

United Airlines i Hawaiian Airlines su ovog meseca rekle da njihovi zaposleni u SAD, ukupno oko 73.000 ljudi, moraju da prime vakcinu protiv korone, dok Alaska Airlines još uvek razmatra tu ideju, koju bi primenila na 20.000 zaposlenih, ako Uprava za hranu i lekove da potpuno odobrenje za jednu od vakcina - što se očekuje u septembru.

Drugi prevoznici, uključujući Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines i JetBlue Airways, više puta su govorili da ohrabruju, ali ne zahtevaju vakcinaciju osoblja. Međutim, prvi u ovom nizu sada zahteva vakcinisanje novih radnika.

Sindikati pilota u tim avio-prevoznicima kažu da bi vakcine trebalo da ostanu dobrovoljne za njihove članove. Nakon najava United-a i Hawaiian-a, sindikati onih kompanija koje ne propisuju takve mere - rekli su kako se njihovi piloti brinu oko toga šta će se dogoditi ako njihovi prevoznici slede pomenute primere.

Svi avio-prevoznici hvataju se u koštac sa nedavnim porastom slučajeva zaraze koronom u Sjedinjenim Državama, dok delta soj uzima maha i počinje da opterećuje potražnju za avionskim putovanjem - taman kada je razorena industrija počela da se oporavlja.

Više desetina velikih američkih kompanija odobrilo je vakcine protiv kovida za neke ili sve svoje zaposlene. Nedavne najave prevoznika o zahtevima za vakcine ili njihovom nedostatku - izazvale su kritike i pohvale na društvenim medijima. Istovremeno, neki sindikati tvrde da bi avio-kompanije mogle učiniti više da podstaknu viši nivo vakcinacije ili da pozivaju pilote da iskoriste podsticaje poput dodatnog slobodnog vremena za vakcinaciju.

Avion krilo

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Iz Asocijacije udruženih pilota, koju čini 15.000 avijatičara iz American Airlines-a, u četvrtak je rečeno članovima da su slučajevi zaraze na nedeljnom nivou dostigli "istorijski maksimum" među pilotima.

U prvoj nedelji avgusta dostignuta je cifra od 36, što je dvostruko više u odnosu na tri nedelje ranije. Prema podacima sindikata, 12. avgusta je pet pilota hospitalizovano zbog kovida-19. "Vredi napomenuti da nijedan od ovih pilota nije vakcinisan protiv virusa", rečeno je avio-medicinske grupe ove unije, a prenosi CNBC.

Otprilike 60% pilota American Airlines-a je vakcinisano, prema sindikalnoj belešci iz ovog meseca. Takođe, više od 90 odsto pilota United-a je vakcinisano, rekao je taj prevoznik. Ranije je United podsticao stjuardese i pilote da se vakcinišu.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    18. avgust 2021 | 09:32

    Ne bih se usudila sesti u avion sa vakcinisanim pilotom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>