• 0

Rekordno snabdevanje solarnom energijom u EU: Ipak, ova 3 resursa i dalje se koriste nedovoljno

Ukupna proizvodnja iz solarnih panela zaostaje za električnom energijom iz uglja, koja je u junu i julu imala 14-procentni udeo u ukupnoj proizvodnji struje u EU

  • 0
panel, solarna energija

Foto: Freepik

Snabdevanje solarnom energijom u Evropskoj uniji poraslo je tokom juna i jula na rekordno visok nivo, čineći 10 posto ukupno proizvedene električne energije u regionu, prema današnjem izveštaju nezavisnog istraživačkog centra za klimatske promene Ember.

U 27-članom bloku je proizvedemo skoro 39 teravatsati (TWh) energije iz solarnih panela tokom prethodna dva meseca, što je za 10,9 TWh više nego 2018. godine.

Novi rekordi su zabeleženi u osam zemalja EU, uključujući Španiju i Nemačku, u kojima je porasla i proizvodnja i upotreba solarnih panela, navodi se u izveštaju, a prenosi Rojters.

Analitičar Embera, Čarls Mur, kaže da raste proizvodnja struje iz sunčeve energije na ključnim solarnim tržištima, ali da "generalno, ne raste dovoljno brzo".

Ukupna proizvodnja iz solarnih panela zaostaje za električnom energijom iz uglja, koja je u junu i julu imala 14-procentni udeo u ukupnoj proizvodnji struje u EU, navodi Ember.

U okviru paketa klimatskih politika, Evropska komisija je predložila reviziju pravila o obnovljivoj energiji, kojima se definiše koliko brzo blok mora da povećava korišćenje izvora kao što su vetar, sunce i energija iz biomase koja se proizvodi sagorevanjem drvenih peleta ili iverice.

EU je, kao privremeni cilj, postavila povećanje udela obnovljive energije u finalnoj potrošnji na 40 procenata do 2030. godine, sa nivoa od približno 20 posto u 2019. godini, što se čini kao ozbiljan izazov.

Solarni paneli ploče

Foto: Tanjug/AP

Podaci kompanije Ember pokazuju da je Nemačka zadržala vodeće mesto u regionu s najvećim udelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji, koji je povećan sa 11,5 TWh na 13,4 TWh, što je činilo 17 odsto ukupne električne energije proizvedene u zemlji tokom letnjeg perioda 2021.

Španija je zabeležila najveći rast proizvodnje solarne energije u letnjem periodu u poslednje četiri godine, koji je više nego udvostručen - sa 3,1 TWh 2018. godine na 6,4 TWh ove godine.

Holandija je druga po rastu proizvodnje solarne energije u protekle četiri godine, a Italija je treći najveći proizvođač ove vrste energije u 2021, ali nije zabeležila osetniji rast u posmatranom četvorogodišnjem periodu.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>