• 2

Bajatović: Cena gasa ostaje 260 dolara za 1.000 kubika, pratićemo situaciju narednih dana

U Ministarstvu energetike poručuju da je snabdevanje prirodnim gasom u Srbiji stabilno i da je cena ovog energenta regulisana dugoročnim ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom

  • 2
Radovi na Gasovodu Foto: Tanjug/Siniša Kupinović

Uprkos poskupljenju, gas za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubika, kaže generalni direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović.

Cena gasa je pre dva dana premašila 585 dolara za 1.000 kubika, a Bajatović poručuje da je reč o velikom skoku cene koja nije bila ni 2008. godine, kada su najveći deo Evrope i Srbija danima bili bez tog energenta.

On za "Politiku" ukazuje da će, ukoliko do bilo kakvih promena dođe, javnost biti obaveštena i navodi da je Gaspromov ruski gas za Srbiju i pre ovog poskupljenja bio jeftiniji za oko 160 dolara za 1.000 kubika, od ostatka Evrope.

- Pratiće se situacija i narednih dana, pa ćemo videti da li će biti promena cena kada dođe vreme za potpisivanje novih ugovora - rekao je Bajatović.

Poznavalac gasnih prilika u Evropi, Srećko Ðukić, navodi da su "ovakva poskupljenja normalna leti kada se gas inače kupuje i prave rezerve za zimu, a nema ga dovoljno".

On očekuje da će doći i do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji. "Nisu mi poznata rešenja iz dugoročnog ugovora koja bi mogla da garantuju niže cene gasa", naveo je Ðukić.

U Ministarstvu energetike poručuju da je snabdevanje prirodnim gasom u Srbiji stabilno i da je cena ovog energenta regulisana dugoročnim ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom, koji važi do početka 2022. godine, navodi beogradski list.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    18. avgust 2021 | 11:41

    Gas treba da pojeftini,jer imamo najskuplji gas u Evropi.

  • Zoki

    18. avgust 2021 | 13:19

    E ako Bajat.. Kaze da je tako onda ljudi... Treba da ga slušamo.. Ipaj je on realan

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>