• 0

Poruči onlajn pa čekaj: Nova politika auto-giganta, neće da im kola "skupljaju prašinu" u salonu

Dok trgovci i analitičari vide potencijalne koristi ovog načina prodaje, takođe upućuju i na rizike

  • 0
Ford F-150 Lightning

Foto: Ford

U promeni načina na koji trguje vozilima, Ford planira da veći deo svoje prodaje ostvari tako što će kupci naručiti iz fabrike i čekati, umesto da biraju iz ponude dostupne u prodajnom salonu.

Rukovodioci kompanije kažu da bi napori - da se više Fordovih operacija maloprodaje automobila preusmeri na takozvani model izrade po narudžbini, gde ljudi naručuju onlajn i preuzimaju isporuke u prodajnim mestima - pomogli u smanjenju troškova inventara, sveukupno.

To bi takođe pomoglo Fordu da isporuči više vozila koja klijenti posebno žele, a istovremeno bi uklonili modele koji se teže prodaju i koji, na kraju, "skupljaju prašinu" u prodajnim salonima i dovode do smanjenja profita.

Pristup, koji je naveden na Volstritu u julu, a sada se primenjuje, odstupanje je od načina na koji su vozila uobičajeno prodavale automobilske kompanije i prodavci u SAD. Dok trgovci i analitičari vide potencijalne koristi, takođe upućuju i na rizike, posebno mogućnost gubitka tržišnog udela - ako kupci koji ne žele da čekaju jednostavno odu na drugo mesto.

"Kupci vole trenutno zadovoljstvo", kaže Don Džonson, koji je početkom prošle decenije vodio prodajnu operaciju Dženeral Motorsa u SAD, a koji sada savetuje automobilske kompanije u vezi sa njihovim maloprodajnim strategijama.

Pritom, nedostatak čipova koji je ove godine poremetio globalnu proizvodnju automobila, već je gurnuo Ford i druge proizvođače automobila u ovom pravcu. Modela u salonima evidentno nema dovoljno, tako da kupci nisu imali drugog izbora nego da naruče kola onlajn, a zatim da čekaju, ponekad mesecima, da preuzmu isporuku.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>