• 8

Sve zlatne rezerve sada su u Srbiji: "Možda već 2022. budemo imali 50 tona u polugama"

Tabaković je rekla da će NBS biti oprezna oko budućih kupovina zlata

  • 8
Dukat zlato Foto: Shutterstock

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, smatra da je repatrijacija zlatnih rezervi opšta praksa, a ne isključuje ni mogućnost da domaće poluge zlata možda već sledeće godine budu povećane na 50 tona.

Objašnjavajući zašto je dobro da zlatne rezerve budu u Srbiji, Tabaković je na predstavljanju izveštaja o inflaciji, kao primer navela teškoće koje je NBS morala da savlada da bi vratila iz Londona tonu zlata preostalu od sukcesije.

Istakla je da repatrijaciju zlatnih rezervi sprovode brojne zemlje, između ostalih Nemačka pa i Srbija, te da je NBS ostvarila cilj da ima 12,6 posto deviznih rezervi u zlatu, što je i dalje ispod proseka razvijenih zemalja od 19,4 posto.

Navela je da se sada sve zlatne rezerve nalaze u Srbiji, te da NBS radi divesifikaciju rezervi kako bi država mogla da odgovori na sve svoje obaveze.

Tabaković je rekla da će NBS biti oprezna oko budućih kupovina zlata, i da će to zavisiti od potrebe da se, pre svega, podrži privreda, a kada se zadovolje potrebe stabilnosti države - onda višak rezervi može da se ostavi u zlatu.

Dodala je da će, kada je reč o kupovini novih količina zlata, NBS razmotriti kada je pravi trenutak za to, odnosno kada su najbolji mogući tržišni uslovi, kao i da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Srbija ima 36,7 tona zlatnih rezervi, a sve količine koje su kupovane od nekadašnjeg RTB Bora i Ziđina plaćene su u dinarima, navela je ona.

Na novinarsko pitanje da li je cilj da zlatne rezerve dostignu 50 tona, Tabaković je objasnila da ostavljanje rezervi u zlatu zavisi od okolnosti i dodala da će možda ta količina biti dostignuta, ne isključujući mogućnost da to bude i sledeće godine. Guverner NBS takođe otkriva da je prvi put u maju ove godine ušla u trezor u kojem se čuvaju zlatne rezerve Srbije.

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Domaćin

    18. avgust 2021 | 20:08

    Tako se ponaša pravi domaćin, svaka vam čast.

  • Праведник

    18. avgust 2021 | 17:42

    Људи, дијаманти су мањи, лакше се преносе, причам због бежаније...

  • SRB

    19. avgust 2021 | 08:23

    Tabakovicka pitanje, zasto samo 36 tona kad Bor i Trepca imaju bar jos pet puta toliko da se izvadi, sta cekate sa eksplataciom, dinar bi u slucaji povecanja zlatnih rezervi imao bolji odnos prema euru. Narod bi imao vecu kupovnu moc, objasnite narodu zbog cega i ko vam brani da kopate zlato? Zasto su nam rudnici privatni, zbog cega se Trepca ne koristi kad je ulaz sa nase starne i rudnik pripada nama, drzava je bogata onoliko koliko ima zlatnih rezervi, malo je Jorgovanka 36 tona zlata, malo jako malo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>