• 1
 ≫ 

"Albanci i Turci su dobri kupci, treba zauzeti ta tržišta": Sir, kajmak i paprika u pavlaci naš adut

 ≫ 

Vučić danas obilazi jug naše zemlje

  • 1
Aleksandar Vučić Prokuplje Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je na jugu Srbije gde, između ostalog, obilazi mlekaru "Lazar", novi pogon kompanije "Yumco" u Barbatovcu, kompaniju za preradu voća i povrća "Voni-M".

Prilikom posete mlekari, predsednik je imao priliku da se uveri u široku, kvalitetnu ponudu domaćih mlečnih proizvoda. Sa njim je tamo i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

Kako je napomenuo, trebalo bi da se proizvođači više pozicioniraju na tržišta Albanije, Turske, Severne Makedonije, a domaćini su istakli da proizvode direktno prodaju u Rusiji, Švajcarskoj, Nemačkoj.

Dva brenda feta sira idu za Rusiju, dok se paprika u pavlaci najviše traži u Švajcarskoj, a šarski sir kod Albanaca u Evropi.

- Treba da zauzmete tržište u Albaniji, sad ako se otvori. Treba da se ponosimo time, da zauzmemo što više tržišta, oni su dobri domaćini i kupci - rekao je predsednik, pominjući i Tursku i Severnu Makedoniju kao dobra tržišta za izvoz srpske robe.

- Koji je najbolji proizvod? - pitao je predsednik, a domaćini su rekli "paprika u pavlaci".

Posle operacije trebalo bi jestu laganu i blagu hranu u malim količinamaaga hrana u malim količinama Foto: Shutterstock

Vučić se dotakao i teme o tome kako pomoći mlekarima, rekavši da cena premije mora biti podignuta, ali da to mnogo košta. "Recimo, podizanje cene sa 7 na 8 dinara, košta 8,5 miliona evra", dodao je.

Vučić je obišao i fabriku za proizvodnju mlečnih proizvoda, gde je mogao da se uveri i kako se prave vrhunski sirevi iz ovog kraja. Postoji posebna mašina za feta sir, kao i zasebna proizvodnja za krem sireve i paprike u pavlaci.

- Imamo toliko zakona koje sad možemo da iskoristimo. Treba da pojačamo izvoz - rekao je Vučić, a Nedimović je pomenuo kako je sledeći korak da svako dete u školi pije domaće mleko.

- Ono što sam za sada obećao je premija, za drugo ćemo videti - zaključio je predsednik Srbije.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>