• 3
 ≫ 

Mihajlović: Država ne utiče na svetske cene nafte, ali struja i gas neće poskupeti

 ≫ 

"Mnogo je važnije da narednih par godina smanjimo potrošnju električne i toplotne energije i da pomognemo građanima da kroz zelenu energiju imaju manje račune", kaže ministarka

  • 3
Struja, računi Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihalović, izjavila je jutros gostujući na RTS-u da gas neće poskupeti do kraja godine, a da se o poskupljenju struje sada i ne razmišlja, niti ima zahteva za to.

- Cene nafte na svetskom tržištu divljaju, ali gas kod nas neće poskupeti do kraja godine, jer imamo dugoročni ugovor sa Gaspromom - navela je ministarka.

Kada je reč o cenama naftnih derivata, rekla je da država sa svoje strane, dakle, kroz državne dažbine neće podizati njihove cene, ali da "država ne može da utiče na cenu nafte u svetu", koja je u poslednja dva meseca povećana sa 50 na 70 dolara po barelu.

Govoreći o ceni struje, navela je da za sada nema zahteva za njeno poskupljenje niti se o tome razmišlja.

- Mnogo je važnije da narednih par godina smanjimo potrošnju električne i toplotne energije i da pomognemo građanima da kroz zelenu energiju imaju manje račune - navela je Zorana Mihajlović.

Istakla je i da će gradnja gasovoda Niš - Sofija početi do kraja godine, a da se očekuje da ovaj gasovod bude gotov 2023. godine.

- Javne pozive za zamenu stolarije do danas je raspisalo 11 opština i gradova, a do kraja meseca to će učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti - izjavila je Zorana Mihajlović, takođe danas.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, još osam opština i gradova sutra bi trebalo da raspišu poziv ka građanima.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    19. avgust 2021 | 11:05

    Угасите субвенције. Мало Вам било 100% зараде, него треба још. Отишла грађа минимум 300% од како најависте помоћ. Немојте помагати више, као Бога Вас молим...

  • joca

    19. avgust 2021 | 11:40

    pa gas je vec poskupeo

  • SRB

    19. avgust 2021 | 15:41

    Na osnovu cega poskupljuju stavri, pa zar nismo medju najjacima u Evropi po rastu, jel predsednice to su tvije reci!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>