• 3

Spas za svetsku ekonomiju? Novi robot radi opasne i dosadne poslove, i rešava problem manjka radnika

Kompanija Tesla je sinoć održala Dan AI u vreme zahuktale istrage u SAD, povodom bezbednosti i potencijala Teslinog naprednog sistema auto-pilota za pomoć vozačima, odnosno sistema za potpuno samovozeće automobile

  • 3
Tesla automobili, sangaj

Tesla još neko vreme ne vraća radnike u fabrike / Foto: Tanjug/AP

Glavni izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, najavio je da će ta kompanija za e-vozila verovatno sledeće godine lansirati prototip humanoidnog robota pod imenom Tesla Bot.

Osmišljen je za opasne, ponavljajuće ili dosadne poslove koje ljudi ne vole da rade.

Obraćajući se na Teslinom Danu veštačke inteligencije (AI), preduzetnik i milijarder iz SAD, poznat i po tome što želi da u dogledno vreme pošalje ljude na Mars, kazao je da će robot visine 1,76 m moći da obavlja razne poslove.

Među njima su zavrtanje vijaka na automobilima ključem ili preuzimanje namirnica u prodavnicama, preneo je Rojters. Robot će imati "dalekosežan uticaj na ekonomiju" rešavajući problem nedostatka radne snage, rekao je Mask. Dodao je i kako je važno da mašina ne bude "preskupa".

Kompanija je održala Dan AI u vreme zahuktale istrage u SAD, povodom bezbednosti i potencijala Teslinog naprednog sistema auto-pilota za pomoć vozačima, odnosno sistema za potpuno samovozeće automobile.

Mask nije komentarisao istragu o bezbednosti Tesline tehnologije, ali je rekao kako je uveren da će postići to da "automobili potpuno samostalno upravljaju vožnjom i to bezbednije od ljudi", korišćenjem kamera i računara ugrađenih u vozila.

Na događaju održanom sinoć, kompanija je takođe predstavila čipove koje je sama dizajnirala za svoj super brzi računar Dodžo, a koji treba da pomogne u razvoju automatizovanog sistema vožnje. Mask je rekao da će Dodžo biti operativan 2022. i takođe najavio da će Tesla predstaviti novi hardver za svoj računar za samovozeći električni kamionet Sajbertrak za "nekih godinu dana".

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    20. avgust 2021 | 09:44

    Ima jedan video zanimljiv, gde šef radnicima deli otkaze i dovodi robote da rade. Na kraju poslednjem radniku otkaz donosi šef robot, i on je zamenjen... Smešan klip, ali ako se dobro zamislimo to može postati naša surova budućnost.

  • vk

    20. avgust 2021 | 11:15

    Cuj maska manje radnika a od cega ce ti radnici da zive kad nema posla za nji.

  • VDR

    20. avgust 2021 | 09:42

    Kad me neki robot reši peglanja veša i košulja svake nedelje dva puta po 3 sata neka mi se Mask javi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>