• 8
 ≫ 

Čuveni italijanski restoran stiže u Beograd? Ciprijani ima planove za biznis u prestonici

 ≫ 

Ðuzepe Ciprijani je četvrta generacija porodice koja vodi biznis dug 90 godina

  • 8

Ðuzepe Ciprijani, predstavnik četvrte generacije čuvene italijanske porodice ugostitelja i hotelijera, koja je svojim specijalitetima očarala svet, razmatra otvaranje hotela i restorana u Beogradu.

U izjavi za Tanjug, Ciprijani je rekao da uvek otvara restorane i hotele svog lanca tamo gde voli i sam da bude, a Beograd je prelep grad.

- Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite. Svuda gde sam otvarao i sam sam voleo da boravim. Nisam otvarao restorane i hotele tamo gde mi se ne sviđa. Beograd je prelep grad - rekao je Ciprijani.

O mogućnosti da u Beogradu otvori restoran i hotel, Ciprijani će sutra razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Ciprijani je rekao da mu je drago što će se sastati sa predsednikom i premijerkom Srbije, od kojih očekuje da čuje koji su planovi, posebno za "Beograd na vodi".

- Nisam očekivao ovo što vidim ovde. Raduje me da čujem kakvi su planovi. Ovo je moj prvi dan u Beogradu i uživam u ovom gradu - naglasio je on.

Ukazao je da je četvrta generacija Ciprijani koja vodi biznis dug 90 godina.

- Možda ćemo doći i u Beograd, jer je to fascinirajući grad, prelepa metropola - podvukao je on.

Njegova kompanija, kaže, širi se u mnogim zemljama, i uvek je u potrazi za novim mogućnostima za rast, kao i mesta na kojima je dobrodošla.

Pradeda Ðuzepea Ciprijanija, po kojem je dobio ime, prvi restoran Harri's Bar otvorilo je u Veneciji na Trgu Svetog Marka još 1931. godine, a italijansko Ministarstvo kulture ga je1991. godine proglasilo za nacionalni simbol.

Porodica Ciprijani sada, nakon Ibize, Njujorka, Moskve, Monte Karla, Hong Konga, Las Vegasa, Majamija, Meksiko Sitija, Rijada, Abu Dabija i Dubaija razmatra širenje svoje kulinarske magije i u Beogad.

Ciprijani je porodica poznata i po tome što je njihov recept po kome je tradicionalno italijansko pređelo karpaćo, od tanko naseckanog sirovog bifteka, postalo čuveno širom sveta, kao i koktel Belini čiji su glavni sastojci bela breskva i proseko.

Ðuzepe je prvo napravio jelo jednoj grofici kojoj su lekari preporucili da jede sirovo meso. Cipriani je jelo temeljio na specijalitetu iz Pijemonta koji se sastoji od kriški sirove govedine prelivenih limunovim sokom, maslinovim uljem i brijem od tartufa.

Zaljubljeni ljubitelj umetnosti i ovo jelo je nazvao imenom slikara Vitorea Carpačioa, čiji stil i smele boje podsećaju na intenzivnu crvenu boju sirovog mesa.

Bar Harri's tokom godina postao je mesto susreta i pisaca, slikara, umetnika, aristokrata, kraljeva i kraljica, mesto koje je svedok istorije. Među čuvenim gostima bili su i Ernest Hemingvej, Truman Kapote, Gari Kuper, Pegi Gugenhjam, Ketrin Hepbern.

Ključevi uspeha tog malog bara bili su: dobra i nenametljiva usluga, pa ne čudi što su među gostima bili i Čarli Čaplin, Orson Vels, Aristotel Onazis, Vudija Alena, kao i "krunisane glave" od španskog kralja Alfonsa XIII do britanskog prinča Čarlsa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija gromovnik

    22. avgust 2021 | 20:24

    Au što će se najedemo

  • Marko

    22. avgust 2021 | 22:17

    Cipriani u Njujorku se trosi mnogo para. To je minimum 150 dolara po osobi. Hrana solidna. Vise je mesto za gledanje. Da budu vidjeni. To je to. Ne treba nama to sada ovde.

  • Djoka Lotrić

    23. avgust 2021 | 09:13

    Nema ovde na prvom mestu kulture uživanja u hrani a kamoli novca.Cipriani puko si.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>