• 34

Račun za struju od 30.000 RSD u praznoj kući, pa čudnih 12 kilovati više: 3 stavke koje bune građane

Više kilovata zbog kasnijeg očitavanja potrošnje, ali šta je sa drugim ciframa?

 • 34
Struja, računi

Foto: Shutterstock

Pojedini Beograđani požalili su se našoj redakciji da su im nešto veći računi za struju koje su dobili za prethodni mesec. Za razliku od prošle godine, kada se desila gotovo identična situacija, sada na snazi nije vanredno stanje, da bismo kod kuće provodili više vremena nego inače.

Đaci istina ne idu u školu, ali je i dalje vreme letnjih odmora. Naši sugrađani kažu da, izgleda kao da je neko "odokativno" pisao iznose potrošnje.

"Račun za struju mi je 30.000 dinara. Da li se to neko iz Tokija nakačio na moj brojač tokom Olimpijskih igara? Ne razumem", komentar je jedne sugrađanke.

Drugoj sugrađanki stigao je julski račun za struju i primetila je da je u zelenoj zoni u kojoj je potrošnja ograničena do 350 kilovat-sati upisano – 362. Nije neka razlika u kilovatima, ali joj nije jasno zašto se ne poštuju propisi i po kojoj se ceni naplaćuju prekoračeni zeleni kilovati. Po istoj ili višoj? Inače očitani period potrošnje na njenom računu je od 6. jula do 5. avgusta 2021, dakle 31 dan.

Zbunjuje ih i "trošak garantovanog snabdevača".

Kada smo ranije pitali EPS za komentar naznačeno nam je da građani svakako imaju mogućnost žalbe, odnosno, da će grešku ispraviti i umanjiti račun ako je do iste došlo. Potrebno je tom prilikom uporediti stanje na brojilu i računu.

Kada je reč o drugom primeru, koji se tiče kilovat-sati, iz EPS-a su naglasili da je korisniku kojem je period očitavanja potrošnje za jul, 31 dan, zelena zona pomerena na 362 kilovat-časa i ta količina električne energije je obračunata po cenama iz zelene zone, što se može i videti na računu koji je sugrađanka poslala.

Kao primer navode da ukoliko je obračunski period 28 dana, zelena zona je do 327 kilovat-časova (326,66), a plava do 1.493 kilovata. U slučaju obračunskog perioda od 32 dana zelena zona je do 373 kilovat-časa (373,34), a plava do 1.707.

Propisima je predviđena i mogućnost perioda očitavanja potrošnje električne energije dužeg ili kraćeg od 30 dana uz pomeranje zona, čime su kupci u potpunosti zaštićeni.

Korisniku kojem je period očitavanja potrošnje struje duži od 30 dana srazmerno će biti povećane zelena i plava zona. Isto tako kupcima kojima je period očitavanja kraći od 30 dana, u mesečnom obračunu biće smanjene zelena i plava zona.

U skladu sa metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje koju je propisala Agencija za energetiku Republike Srbije, pod mesečnom potrošnjom, odnosno obračunskim periodom, podrazumeva se potrošnja aktivne energije u vremenskom periodu od 30 dana i tada su granice zelene zone potrošnje do 350 kilovat-sati, plave od 351 do 1.600, a crvene zone više od 1.600 kilovat-časova.

Šta tačno znači "trošak garantovanog snabdevača", odnosno stavka koja iznosi više od sto dinara?

Konkretno, to je naknada koju 3,5 miliona ljudi plaća Elektroprivredi Srbije. Ona je fiksna i iznosi nešto malo više od jedan evro, što znači da 3,5 miliona evra odnosno oko 438 miliona dinara, svaki mesec građani izdvoje za očitavanje stanja na brojilu, štampanje i slanje računa.

EPS račun

Foto: Telegraf.rs

"Trošak garantovanog snabdevača" je tarifa za tarifni element mesto isporuke. Plaća se za merno mesto ujednakim iznosima svakog meseca i u mesecima kada nema potrošnje. Iznosi 137, 93 dinara", objašnjenje je koje je i EPS napisao prilikom tumačenja pojedinačnih stavki.

Kako su ranije objasnili iz ovog preduzeća ovim povodom, svе stаvkе nа rаčunu zа еlеktričnu еnеrgiјu, uključujući i "trošak javnog snabdevača" su u sklаdu sа Zаkоnоm о еnеrgеtici i drugim zаkоnimа i prоpisimа i svе stаvkе је оdredilo rеgulаtоrnо tеlо Аgеnciја zа еnеrgеtiku. EPS i zavisno privredno društvo EPS Snabdevanje, koje оbаvlја funkciju gаrаntоvаnоg (јаvnоg) snabdevаnja električnom energijom, striktno poštuju propise.

Kako su naveli, za obračun i naplatu utrošene električne energije za kupce na garantovanom (javnom) snabdevanju Agencija za energetiku je donela Metodologiju za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje.

Metodologijom je, između ostalog, definisano da maksimalno odobreni nivo prihoda od prоdaje mora pokriti odobrene troškove. Takođe, precizirano je koji su tarifni elementi i iz kojih se tarifnih elemenata ostvaruje koji deo prihoda.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miki

  23. avgust 2021 | 10:41

  Mene zanima ako neko ume to da pojasni, po kom zakonu nama potrošačima EPS naplaćuje stavku pod nazivom, malo parafraziram ali ko razume, razumeće, POVLAŠĆENI PROIZVOĐAČI ELEKTRIČNE ENERGIJE? Misli se na gospodu koja naše reke smešta u cevi i putem sistema mini hidroelektrana proizvode neku beznačajnu količinu električne energije, a da pri tome uništavaju prirodu, reke... Pa, sve, i da nije beznačajna, zašto i po kom osnovu to nama građanima naplaćuju! Koji im to zakon dozvoljava mene zanima i kako mi da ukinemo finansiranje uništavanja prirode na taj način? A znam da je ta beznačajna stavka na našim računima pojedincima donela milione, na žalost.

  72
  5

  Podelite komentar

 • Zoran

  23. avgust 2021 | 10:43

  Što se tiče eps-ovih računa,ništa me ne čudi,čudi me samo što ovaj narod srpski ćuti i plaća raznorazne harače!

  58
  2

  Podelite komentar

 • lole

  23. avgust 2021 | 10:10

  U novoj zgradi u NS, neuseljeni stanovi a dobili smo racune po 8000-15000. Ko je kriv za to?

  57
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>