• 1

Šef najvećeg ruskog naftaša moli Putina: "Pišite im da nas izostave, ovo je gore od sankcija"

Prvi čivek Rosnjefta je takođe predložio da se razvije sistem jedinica za ugljenik

  • 1
Greenpeace CO2 ugljen dioksid protest Foto: Tanjug/AP

Igor Sečin, šef ruskog naftnog diva Rosnjefta, obavestio je Kremlj da prekogranični porezi na ugljenik, koji planira Evropska unija, može da nanese daleko veću štetu ruskoj ekonomiji od sankcija, piše list Komersant u današnjem izdanju.

Evropska komisija je izložila plan da od 2026. godine uvede CO2 tarife na zagađujuću robu, čime će primorati neke uvoznike da na granici plaćaju carinu na ugljenik za proizvode čija proizvodnja podrazumeva visoku emisiju ugljenika, kao što je slučaj s čelikom, prenosi Rojters.

Moskva je procenila da bi taj namet mogao da pogodi izvoz ruske robe sa 7,6 milijardi dolara, uključujući rudu gvožđa, aluminijum, cevi, električnu energiju i cement, te da bi u krajnjoj instanci mogao da se proširi i na izvoz nafte, gasa i uglja.

Sečin je u pismu, upućenom 30. juna predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, naveo da porez EU i moguće slične mere u drugim regionima mogu da nanesu "neuporedivo veću štetu ekonomiji od nezakonitih sankcija uvedenih Rusiji i ruskim kompanijama", preneo je Komersant.

Zapad je uveo višegodišnje sankcije Rusiji 2014. godine posle pripajanja poluostrva Krim toj zemlji.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da potvrdi pisanje ruskog lista, te da Rosnjeft, na čijem je čelu Sečin od 2012. godine, nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom.

Sečin je u pismu predložio da Putin pokuša da izdejstvuje da Rusija bude stavljena na listu zemalja izuzetih od poreza na CO2 zbog sposobnosti njenih ekosistema, odnosno ogromnih ruskih šuma da apsorbuju gasove sa efektom staklene bašte, naveo je Komersant.

Prvi čivek Rosnjefta je takođe predložio da se razvije sistem jedinica za ugljenik na bazi ruskih proračuna, koji bi se priznavao u inostranstvu, piše u tekstu.

Video: Ode još jedan glečer. Turisti oduševljeni dok se klimatolozi hvataju za glavu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    23. avgust 2021 | 14:59

    Па нек Немци набаве од Амера, хахаха.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>