• 15

Država nudi 35.012, sindikati neće ispod 39.000 dinara: Još nema dogovora oko minimalca

Da li će u petak biti saglasnosti?

  • 15
Radnici, novac, minimalac

Foto: Mateja Beljan, Telegraf

Predstavnici Ministarstva finansija, sindikata i poslodavaca ni na današnjem, drugom sastanku nisu postigli dogovor o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.

Kako je rečeno nakon sastanka, predstavnici Ministrstva finansija predložili su da minimalna cena rada bude 35.012 dinara, a s tim predlogom se predstavnici sindikata nisu saglasili i ostali pri stavu da cena mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, 39.000 dinara.

Poslodavci su ostali pri stanovištu da minimalna cena rada za iduću godinu bude oko 34.000 dinara, ali i da bi pristali na veći minimalac ukoliko ih država oslobodi određenih parafiskalnih nameta.

Sledeći, treći sastanak o visini minimalne cene rada za iduću godinu biće održan u petak, 27. avgusta.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da nisu saglasni sa predlogom države od 35.012 dinara i izrazio nadu da će u petak uspeti da ispregovaraju veću sumu.

"Ostalo je da u petak vidimo da li postoji šansa da nešto promenimo. Nadam se da ćemo uspeti da podignemo cenu, taj pomak bi bio nedovoljan, ali bio bi dobar", kaže Mihajlović.

Iz Ministarstva su im, dodaje, poručili da je predlog sindikata da visina minimalca bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom neodrživ.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kazao je da su na sastanku poslodavci ponovili stav da cena rada ne bi trebalo da bude veća od šest odsto, ali da će prihvatiti svaku sumu, pa čak i tu koju sindikati traže, pod uslovom da dobiju umanjenje parafiskalnih nameta, o čemu je Telegraf Biznis pisao. 

Dodaje da će prihvatiti i cenu od 35.012 dinara, ako privreda dobije dodatno olakšanje.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    23. avgust 2021 | 15:44

    Bravo za državu, ovih 12 dinara će rešiti sve naše probleme. Sramota da vas bude, mesecima nas zamajavate kojekakvim glupostima, Belivuk, ćevapi, korona, te ovo te ono. U pozadini tog vašeg manipulisanja proizvodi samo poskupljuju, a vama je žao da podignete plate za par crvenih...

  • Nenad

    23. avgust 2021 | 16:40

    Ministre Mali što vi nemate minimslac od tih vaših tridest pet hiljada i da vidimo kako biste živeli mosečno sa tim vi i vaše kolege u Skupštini da to isto urade pa da vidimo bez drpanja kase i umesto maksimalca da preživite .

  • Sibin

    23. avgust 2021 | 16:20

    Medicinska sestra sa srednjom skolom zaradjuje sa smenama oko 65000 a ljudi sa drugim zanimanjima, isto sa srednjom skolom da zaradjuje 35000,pa to je ludilo!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>