• 8

3 problema žena preduzetnica u Srbiji: Za trudničko 50% manje novca, dete ne može da pazi partner

Kreće inicijativa za poboljšanje položaja preduzetnica po pitanju uživanja prava na korišćenje trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta

  • 8
Working mom talking on the phone with child in her lap Mama Beba Rad od kuće

Foto: Shutterstock

Preduzetnice su često diskriminisane i traže prava kao zaposlene žene. One su i predložile tri mere kojim bi se poboljšao položaj preduzetnica po pitanju uživanja prava na korišćenje trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta.

Njihovi predlozi su da preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti imaju pravo na pun iznos naknade zarade. Drugi zahtev je pravičan obračun naknade zarade za preduzetnice. Na kraju, oni zahtevaju pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera.

U vreme kada je podrška preduzetnicama u Srbiji gotovo na svim važnim agendama, potrebno je zaista podstaći žene koje se upuste u preduzetničke vode a ne diskriminisati ih, kaže i sagovornica Telegraf Biznisa.

- Najveći problem žena preduzetnica je što su diskriminisane u odnosu na zaposlene žene kada je u pitanju pravo na korišćenje trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta. Na primer, ukoliko kao preduzetnica želite da nastavite da radite za vreme trudničkog odsustva dobijaćete samo 50% naknade - kaže za naš portal Sofija Popara iz Digitalne zajednice koja je sa Udruženjem “Mame su zakon” predložila mere.

Dodatno, ukazuje ona, problem je što u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta nisu uplaćeni doprinosi.

- Drugim rečima, kada ste na porodiljskom i na odsustvu radi nege deteta, vi nemate uplaćeno penziono i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, kao ni osiguranje u slučaju nezaposlenosti - dodaje.

Ne mogu da prenesu pravo odsustva zbog nege deteta na partnera

 

Postoje još dve diskriminacije u odnosu na zaposlene žene. Prva se odnosi na to da preduzetnice za svako rođeno treće i naredno dete, nemaju pravo odsustva u trajanju od dve godine, već samo jednu godinu. Dok se druga odnosi na to da preduzetnice ne mogu preneti pravo odsustva sa rada radi nege deteta na partnera.

- Ova odredba posebno pogađa preduzetnice, jer saglasićete se, njoj bi bilo veoma korisno da to pravo prenese na partnera. Posao preduzetnika je takav da je veoma bitno da održavate kontinuitet rada, i svaki prekid može da doprinese tome da izgubite klijente - ukazuje Popara.

Ovo su tri načina za unapređenje položaja preduzetnica u sledećim aspektima:

- Preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti imaju pravo na pun iznos naknade zarade

- Pravičan obračun naknade zarade za preduzetnice kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje

- Pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta

- Pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera

"Predložene mere imaju za cilj izjednačenje položaja preduzetnica sa zaposlenim ženama. Ujedno treba da doprinesu politici nataliteta Republike Srbije, kako ne bi diskriminatorskom praksom predstavljala prepreku ženama koje žele da se ostvare kao majke", navode nam.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    24. avgust 2021 | 14:53

    Nikad vise firma u Srbiji.

  • Maki

    24. avgust 2021 | 13:41

    Isto to ako se preduzetnik nemoze ništa na rate nego odmah kes to mi nikako nije jasno šta je to?

  • Maja

    24. avgust 2021 | 15:22

    Ne znam kako je u Srbiji ali u Švajcarskoj do zadnjeg dana pred porodjaj radiš ili mogu da ti daju lakše radno mesto pa na 50% od plate....A porodiljsko traje 2 meseca i na posao! I ne kuka ni jedna žena. Taj zakon ce doci isti i u Srbiju kao što je Vučko počeo da primenjuje neke zakone odavde. Ali ste ga naebali do tad. Bice i para ali treba vremena!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>