• 0

Nisu verovali u njega, da li se sada kaju? Kuk vodi Epl već 10 godina, akcije porasle čak 1.022%

Ove godine, 1. novembra, puni 61 godinu, i možda još nije vreme za penzionisanje, ali Kuk nema nameru da bude CEO Epla još jednu deceniju

  • 0
Tim Cook, Tim Kuk

Foto: Tanjug/AP

Prošla je čitava decenija otkako je Tim Kuk postao izvršni direktor (CEO) jedne od najmoćnijih tehnoloških kompanija današnjice, a to je Epl (Apple).

Premda je 2020. bila krizna i za proizvođača Ajfona (iPhone), zbog kasnih isporuka iz Kine i prekida u radu, kompanija je ipak uspela da ostvari zavidne rezultate u proteklom periodu.

Kako smo nedavno pisali, Timoti Donald Kuk je u Eplu duže od 20 godina, a ovog novembra slavi 61. rođendan. Možda je još rano za odlazak u penziju, ali Kuk, po svemu sudeći, ne namerava da bude na glavnoj poziciji još jednu deceniju.

Ipak, hajde da se prisetimo kako je počelo i šta kažu brojke.

Akcije Epla su skočile neverovatnih 1.022 procenta od avgusta 2011, kada je Kuk postao CEO kompanije. Takođe, od tada je Epl dostigao tržišnu vrednost veću od 2 biliona dolara, zbog ogromne potražnje za Ajfonom, ali i Ajpedom (iPad), Apple Watch-om.

Pod vođstvom Tima Kuka, tehnološki div je lansirao i nove proizvode kao što je Apple Watch i utrostručio je svoju zaradu.

Treba reći i da izvanredni dobici dolaze nakon što su investitori u početku bili skeptični prema Kukovoj liderskoj ulozi u Eplu. Akcije su se u početku prodale za oko 5%, odmah nakon što je Amerikanac najavio da će zameniti Stiva Džobsa na mestu izvršnog direktora.

Apple Store

Foto: Shutterstock

Ali deonice su se vremenom oporavile: sa 13,34 dolara od momenta kada je Kuk preuzeo tron, na 149,71 dolar koliko otprilike sada vrede. Očekivanja su bila neverovatno velika kada je reč o Kuku, pre svega, zbog toga što je zamenio genijalnog Džobsa - ali, uspeo je da ih opravda, pa i više od toga.

Kada je Kuk postao CEO, Epl je vredeo "samo" 349 milijardi dolara, a danas vredi 2,45 biliona dolara.

Pomenuti proizvodi pomogli su da se prihodi Epla maltene utrostruče, na 274 milijarde dolara u fiskalnoj 2020, sa 108 milijardi dolara iz davne 2011. godine.

Kompanija ide u korak sa tim da ostvari više od 300 milijardi dolara prihoda u svojoj fiskalnoj 2021, koja se završava u septembru. 

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>