• 0

Roboti će zauzeti mnoga radna mesta, a jasno je i zašto: "Dodatnih 20 odsto znači 200.000 doza više"

Pojavila se mačina koja trenutno radi samo sa dozama kompanije AstraZeneka, a navodi se da jedna bočica ima 10 do 11 doza

  • 0
Robot, Ruka, Haptička tehnologija

Foto: Unsplash

Opšte je poznata dominacija robota u mnogim sektorima, a i Ilon Mask je nedavno pominjao da bi mašine uskoro mogle da odmene ljude na onim radnim mestima koja sa sobom nose rizik, opasnost ili su dosadna.

Njihova primena je svakako dobrodošla i u sferi vakcinacije protiv virusa korona, kako bi se ubrzali neki procesi, poput punjenja bočica.

Naime, pojavila se jedna takva mačina koja trenutno radi samo sa dozama kompanije AstraZeneka, a navodi se da jedna bočica ima 10 do 11 doza. Tajlandski naučnici su razvili sistem za efikasnije izvlačenje doza vakcine protiv kovida-19, i tako ujedno optimizovali korišćenje zaliha.

O tome su izvestili s Univerziteta Chulalongkorn.

Korišćenjem robotske ruke, sastav AutoVacc za samo 4 minuta može da izvuče 12 doza vakcine iz bočice, što je za 20 odsto više od standardnih 10 doza koje se dobijaju ručno.

- Dodatnih 20 posto podrazumeva da, ako imamo AstraZeneka doze za milion ljudi, ova mašina može povećati broj doza za 1,2 miliona - rekla je glavna naučnica u univerzitetskom Centru za biomedicinsko inženjerstvo, Juthamas Ratanvaraporn.

AstraZeneca, AstraZeneka vakcine

Foto: Tanjug/AP

Dodala je kako neki zdravstveni radnici, koji koriste špriceve s malim volumenom (LDSS), ručno mogu izvući i do 12 doza po bočici, ali to zahteva više radne snage i visok nivo veštine.

U ovom kontekstu treba reći i da je Tajland uglavnom dobro kontrolisao pandemiju, mada su neki zarazniji sojevi poput delte - od aprila povećali broj obolelih i preminulih. To je stvorilo pritisak na vlast da se ubrza proces vakcinacije u zemlji.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>