• 1

Građani se u Srbiji najviše žale na banke zbog kredita

Iz Narodne banke podsećaju da je postupak zaštite prava pred NBS potpuno besplatan

  • 1
Kredit za kuću, banka

Foto: Pixabay

U prvih šest meseci ove godine rešene su 1.393 pritužbe korisnika finansijskih usluga, od čega se najviše njih, 62,3 odsto, odnosilo na postupanje banaka, a 37,3 odsto na društva za osiguranje, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS).

Ostale pritužbe ticale su se davalaca finansijskog lizinga, njih 0,2 odsto, a po 0,1 odsto se odnosilo na postupanje platnih institucija i društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. Kada je reč o pritužbama na banke, rešeno je njih 868, a korisnici su se, prema izveštaju NBS, na banke najviše žalili zbog njihovog postupanja oko kredita 58,8 odsto, zatim platnih računa i usluga, 24 odsto, te platnih kartica, 13,2 odsto pritužbi.

U istom periodu rešeno je 519 pritužbi korisnika na postupanje društava za osiguranje a najveći broj ovih pritužbi se odnosio na autoodgovornost - 35,6 odsto i osiguranje od posledica nesrećnog sluččja - 19,7 odsto.

Za prvih šest meseci, navodi se u izveštaju centralne banke, primljeno je 75 predloga za posredovanje, a strane u postupku posredovanja prihvatile su 13 predloga.

Iz Narodne banke podsećaju da je postupak zaštite prava pred NBS potpuno besplatan, pošto ni finansijska institucija na koju se klijent žali ni Narodna banka ne naplaćuju naknade niti bilo kakve druge troškove za postupanje po prigovorima, pritužbama ili predlozima za posredovanje.

Osim toga, korisnici mogu da sporni odnos reše pred NBS, bez pokretanja sudskih postupaka, koji su skupi i traju znatno duže, navode iz Narodne banke Srbije.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    26. avgust 2021 | 13:36

    A kome se žale kad Jorgovanka radi u interesu banaka a ne gradjana.... Krenite samo od moratorijuma i sve će biti jasno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>