• 2

Izdašna nagrada za 10 godina na čelu Epla: Kuk prodao akcije za 750 miliona dolara

Amerikanac trenutno ima neto bogatstvo vredno 1,5 milijardi dolara

  • 2
Tim Kuk Foto: Profimedia/Kyodo/Newscom / Newscom

Tim Kuk je već punih 10 godina na čelu kompanije Epl, otkako je te 2011. zamenio Stiva Džobsa.

Iako su mnogi ulagači bili skeptični kako će se snaći, Kuk nije prestajao da briljira sve ove godine na poziciji izvršnog direktora.

Kao nagradu za uspešnih 10 godina na tom radnom mestu (mada je u Eplu već dve decenije) - Kuk je dobio više od pet miliona akcija u tehnološkom gigantu. Kako piše BBC, većinu tih deonica je prodao, i to za 750 miliona dolara.

To je, naime, deo dogovora koji je postigao kada je preuzeo ulogu od suosnivača Epla, Stiva Džobsa. Nagrada je zavisila od toga koliko su dobre bile akcije Epla u poređenju sa drugim kompanijama iz indeksne korpe S&P 500. Podsećamo, taj indeks čini 500 najuspešnijih američkih firmi.

Prema Eplovom izveštaju, podnetom Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), Kuk je imao pravo na nagradu jer su akcije kompanije porasle 191,83% u poslednje tri godine. Takođe je rečeno da su akcije od 24. avgusta 2011. porasle više od 1.000 odsto. To je dan kada je Kuk postao CEO Epla.

Kompanija koja proizvodi neke od najprodavanijih proizvoda na svetu, kao što su iPhone, iPad i MacBook, sada ima tržišnu vrednost od skoro 2,5 biliona dolara. Prošle godine, Kuk je pristao na novi paket plaćanja koji će važiti do kraja 2026. godine.

Izveštaj podnet Komisiji takođe je pokazao da je ranije ove nedelje Kuk donirao Eplove akcije vredne skoro 10 miliona dolara u dobrotvorne svrhe, ne imenujući primaoca. Godine 2015. rekao je da će predati celo svoje bogatstvo pre nego što umre, a poznato je da je donirao desetine miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Trenutno ima neto bogatstvo od oko 1,5 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    27. avgust 2021 | 12:50

    Brale ala se frljaju milijardama ja more nisam video 9 godina 😂

  • Dark

    27. avgust 2021 | 09:54

    Zna da ne može ništa novo smisliti,pa i ovih zadnjih 10 godina je bilo na idejama pokojnog Stiva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>