• 28

Hrvatska vlada traži objašnjenje BiH o aerodromu Trebinje: "Šta vi to sa Srbijom pravite?"

Institucije Hrvatske aktivirale su se sredinom ovog meseca u vezi s ovim pitanjem

  • 28
Trebinje

Foto: Printskrin/Youtube/Herceg Televizija

Projekat Aerodroma Trebinje, koji bi mogao da košta 100 miliona evra i više, izazvao je pažnju vlasti Hrvatske koja od Bosne i Hercegovine sada traži objašnjenje šta je tačno planirano da se gradi u tom pograničnom području, piše portal Seebiz.

Aerodrom će se nalaziti na kraškom području 14 km zapadno od centra Trebinja i prostiraće se na površini od preko 300 hektara, a krajem aprila je, kako se podseća, raspisan međunarodni konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

U tekstu se dodaje da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović krajem aprila potvrdio da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima Hrvatske u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.

Momirović je tada, navodi Seebiz, objasnio da Srbija ne želi da finansira aerodrom u Trebinju koji će koštati između 80 i 100 miliona evra, i da kontrolu neba treba da ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska.

Dalje piše da su mediji iz Hrvatske u međuvremenu "izneli bojazni da Beograd planira da u Trebinju stacionira ruske i(li) srpske lovce", te da je splitska "Slobodna Dalmacija" u maju objavila da "Aleksandar Vučić i Srbija u potpunosti plaćaju, a Milorad Dodik gradi golemi međunarodni aerodrom u Trebinju, s terminalom većim od 7.000 kvadrata i pistom dužom od zagrebačke i beogradske!”.

Institucije Hrvatske aktivirale su se sredinom ovog meseca u vezi s ovim pitanjem.

Ministar privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić je, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, zatražio od Ministarstva spoljnih poslova BiH zvaničnu informaciju o ovom projektu.

"Shodno odredbama člana 3. Konvencije o proceni uticaja na okoliinu preko državnih granica, molim Vas da nam kao zainteresiranoj državi dostavite informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju vazdušne luke Trebinje kod mesta Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina", napisao je Ćorić u dopisu ministarki Biseri Turković, izveštava Radio Sarajevo.

Informacija je, takođe, upućena na znanje i ministarki u Vladi RS Srebrenki Golić, a o svemu je upoznato i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, s Gordanom Radmanom Grlićem na čelu, navodi se u teksu.

Video: Vučić: Prvi avion leti za Trebinje do marta 2022. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    27. avgust 2021 | 15:11

    Pista mora da bude duža jer onaj Antonov i Iljušin ne mogu da slete. Kako će bez njih onda stići 50 migovai 500 tenkova za jedno pre podne? Ako Antonov ne ukoči na vreme ode Dubrovnik u p.m.

  • Republika Srpska

    27. avgust 2021 | 14:31

    Kad ruski i kineski turisti dodju da imaju gdje da slete!

  • Nikola

    27. avgust 2021 | 14:36

    Prpa a? Zamisli drskost da ti pitaš drugu državu šta namerava da pravi?! Šta li bi bilo da Meksiko pita Amere šta nameravaju da prave u Teksasu. Ako je i od Hrvata mnogo je.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>