• 8

Država spremna da olakša i poslodavcima, ali ostaje pri predlogu da minimalna zarada bude 35.012 RSD

Sindikati i dalje ne odustaju od 39.000 dinara minimalne zarade

  • 8
Zarada, plata, pare, novac, biznis, ljudi Foto: Shutterstock

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije ni danas nisu postigli dogovor kada je u pitanju povećanje minimalne zarade za 2022. godinu.

Novi sastanak je zakazan za 2. septembar kada bi trebalo da imamo i konačnu odluku o visini minimalne zarade za 2022. godinu koju u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Sindikati i dalje ne odustaju od 39.000 dinara minimalne zarade, dok je Vlada ostala pri svojoj ponudi od 35.012 dinara. Što se tiče poslodavaca, oni i dalje traže smanjenje doprinosa na plate, a u slučaju povećanja minimalca. Razlog je, kako tvrde, to što nisu u mogućnosti da isfinansirajunove povišice.

Zvanična odluka oko visine minimalca biće poznata 2. septembara.

Olakšice za poslodavce

Predlog Ministarstva finansija na današnjem sastanja kolegijuma Socilajno-ekonomskog saveta je da minimalna zarada za iduću godinu iznosi 35.012 dinara, rekao je ministar Siniša Mali.

On je novinarima posle sastanka kazao i da Ministarstvo predlaže olakšice poslodavcima koje podrazumevaju da neoporezivi deo zarada iznosi 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara.

Pored te olakšice, Ministarstvo finansija predložilo da se doprinosi za PIO smanje za 0,5 odsto.

To je rečeno na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta, kojem su pored ministra finansija Siniše Malog prisustvovali i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković i predsednik S S S S Ljubisav Orbović.

Video: Šta su stanari u obavezi da plate na mesečnom nivou upravniku zgrade?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    27. avgust 2021 | 20:45

    Брука од власти ако буде 35 хиљада.СОЦИЈЛА ТЕШКА

  • Праведник

    27. avgust 2021 | 17:51

    Ако не могу да исфинансирају доприносе за 39к, нека затварају фирме. Шта да кажемо ми који плаћамо раднике преко 100к на рачун са комплетним доприносима? Мала им зарада. Нека мењају раднике као чарапе, сада ће Вучко да им обезбеди Албанце и Македонце...

  • Maximus

    27. avgust 2021 | 21:06

    A sta je sa onim poslodavcima privatnicima vlasnicima koji ne uplacuju zadati minimalac po par meseci?Kako drzava reaguje na takve poslodavce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>