• 1

Osporen novi moratorijum na iseljenje: Milioni Amerikanaca imaju kratak rok da napuste stanove

Situacija je u proteklom periodu svakako bila teška za obe grupe: i za podstanare i za stanodavce, koji su izgubili prihode zbog pandemije, dok su se borili s emocionalnim i zdravstvenim oscilacijama

  • 1
Selidba kutije novi stan Foto: Shutterstock

Američki predsednik, Džo Bajden, početkom ovog meseca zatražio je novi moratorijum na iseljenje iz iznajmljenih stanova i kuća, kako bi se sprečio novi talas onih koji bi ostali bez krova nad glavom, dok zemljom hara delta soj virusa korona.

Ali, tzv. zabrana iseljenja (eng. eviction ban), donesena na saveznom nivou, okončana je pre neki dan - drugi put u samo četiri nedelje. Ona je, kako navodi CNN, štitila milione iznajmljivača koji su se našli u problemu, dok je istovremeno frustrirala stanodavce.

Podsećamo, prvog dana avgusta istekao je jedanaestomesečni moratorijum, koji je odredio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a Bajden je nekoliko dana nakon toga rekao kako "administracija nema zakonska ovlašćenja da pomogne zakupcima da ostanu u iznajmljenim domovima".

U četvrtak, 26. avgusta, Vrhovni sud je blokirao najnoviji moratorijum na iseljenje, napisavši u nepotpisanommišljenju od osam stranica između ostalog i ovo: "Kongres je bio obavešten da će za dalje produženje gotovo sigurno biti potrebno novo zakonodavstvo, ali nije uspeo da deluje u nekoliko nedelja do isteka moratorijuma".

Čemu sada, ponovo, da se nadaju podstanari?

Situacija je u proteklom periodu svakako bila teška za obe grupe: i za podstanare i za stanodavce, koji su izgubili prihode zbog pandemije, dok su se borili s emocionalnim i zdravstvenim oscilacijama.

Kraj federalne zaštite naterao je stanodavce da "proglase pobedu", a oni koji se stručnije bave tim pitanjem - nazvali su taj kraj "tragičnim", ali i ishodom koji se "može izbeći".

agent za nekretnine Foto: Freepik

Kada je moratorijum istekao krajem jula, usledila je snažna i glasna reakcija zagovornika stambenog zbrinjavanja i članova Kongresa da bi ukidanje zabrane - pre nego što je većina savezne vlade podelila pomoć u iznosu od 46 milijardi dolara hitne pomoći pri iznajmljivanju - potkopalo tačku moratorijuma na prvom mestu.

Nekoliko dana kasnije, 3. avgusta, CDC je izdao novu zabranu iseljenja koja pokriva područja u kojima je stopa infekcije kovidom povećana, štiteći tako oko 90% iznajmljivača stanova. Novi moratorijum su, međutim, na sudu osporili stanodavci i kompanije za nekretnine, što je dovelo do ovog ishoda.

U istraživanju američkog Biroa za popis stanovništva, koje je sprovedeno početkom avgusta, više od 3 miliona iznajmljivača reklo je da će verovatno morati da napuste svoj dom u naredna dva meseca.

Video: Šta su stanari u obavezi da plate na mesečnom nivou upravniku zgrade?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    31. avgust 2021 | 05:36

    Strašno... Pitam se šta bi bilo u Srbiji da mora da se iseli iz stanova u narednih 2-3 meseca 70 hiljada ljudi... Ne daj bože nikome...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>