• 1

Zbog novog talasa korone, proizvodnja nafte opet na testu: Dogovor naftaša na korak da propadne

OPEK+ se dogovorio u julu da svakog meseca, počev od avgusta, povećava proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, jer su tadašnja tržišna kretanja ukazivala na rast globalne potražnje

  • 1
nafta Foto: Freepik

Organizacija zemalja izvoznica nafte, OPEK, mogla bi da otkaže ranije dogovoreno povećanje proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno u narednih nekoliko meseci.

To je otkrio kuvajtski ministar nafte, Mohamed Abdulatif al-Fares, rekavši za Rojters na jednom državnom događaju u Kuvajtu, da "tržišta usporavaju".

- Budući da je krenuo četvrti talas kovida-19 u nekim regionima, moramo da budemo oprezni i da preispitamo ovo povećanje od 400.000 barela dnevno. Može doći i do stopiranja povećanja - istakao je.

Kako kaže, "istočnoazijske ekonomije i Kina i dalje se suočavaju sa neizvesnostima i teškoćama zbog pandemije". Ministar al-Fares poziva na oprez s preduzimanjem daljih koraka u pogledu globalne proizvodnje nafte. Članice OPEK-a i njeni saveznici razgovaraće o tome sledeće nedelje.

Nakon izvesnih neslaganja, grupa nazvana OPEK+ dogovorila se u julu da svakog meseca, počev od avgusta, povećava proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, jer su tadašnja tržišna kretanja ukazivala na rast globalne potražnje.

U skladu sa tim dogovorom, postepeno povećavanje pumpanja sprovodilo bi se do septembra 2022, do kada bi, kako je procenjeno, proizvodnja nafte trebalo da se vrati na nivo pre kovida-19.

Američka administracija je ovog meseca zatražila od OPEK-a i saveznika da dodatno pojačaju proizvodnju kako bi se obuzdao rast cena benzina i nestašice u SAD, ocenjujući aktuelni plan te grupacije o povećanju proizvodnje kao - nedovoljan.

Vašington je kategoričan u stavu da rastuće cene motornih goriva predstavljaju pretnju globalnom ekonomskom oporavku. Kuvajtski ministar nafte kaže, međutim, da su mišljenja članica OPEK+ po tom pitanju različita.

Ranije u avgustu, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je svoje prognoze o globalnoj potraži za naftom u 2021, navodeći kao razlog brzo širenje delta soja i njegov uticaj na svetsku ekonomiju.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    31. avgust 2021 | 04:51

    Čitajući ovaj tekst vidim da se sprema cirkus u najavi... što se tiče sveta nafte...! Nego ko li će kupiti ove silne stanove što se svuda grade...?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>