• 0

Koliko dnevno razgovaramo mobilnim? Više koristimo i internet, dok fiksni telefon "izumire"

Među postpejd korisnicima preovlađivali su privatni korisnici, koji su činili oko 73 odsto od ukupnog broja

  • 0
muskarac krisom fotografiše mobilnim telefonom, mobilni telefon, voajer manijak Foto: Shutterstock

U drugom tromesečju ove godine nastavljena je praksa da se mnogo više upotrebljavaju mobilni nego fiksni telefoni, pa su pretplatnici u Srbiji mobilnim telefonom dnevno u proseku razgovarali po sedam minuta, a fiksnim - samo 2,9 minuta.

Pregled tržišta elektronskih komunikacija za drugi kvartal Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) pokazuje da je smanjen i broj pretplatnika fiksne telefonije, kao i saobraćaj ostvaren u fiksnoj telefoniji.

U navedenom periodu je 2,39 miliona pretplatnika razgovaralo oko 630 miliona minuta, sa fiksnih telefona su najviše pozivali upravo fiksne telefone, a ogromnu većinu pretplatnika, 87 odsto, činili su privatni korisnici. Opao je i broj prenetih brojeva koji je aprilu, maju i junu iznosio 7.200, odnosno oko 2.400 mesečno.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, u izveštaju se navodi da je oko 8,33 miliona aktivnih korisnika razgovaralo oko 5,3 milijardi minuta i poslalo oko 1,3 milijarde SMS poruka, što je više u odnosu na prethodni kvartal. U drugom tromesečju blago je porastao i broj aktivnih korisnika mobilne telefonije, kako postpejd tako i pripejd.

Među postpejd korisnicima preovlađivali su privatni korisnici, koji su činili oko 73 odsto od ukupnog broja. Sa mobilnih telefona najviše su pozivani brojevi u sopstvenoj mobilnoj mreži, dok su u romingu mnogo više zvali korisnici iz inostranstva.

Poraslo je i korišćenje interneta, odnosno količina prenetih podataka preko mobilne mreže i iznosila je 149,3 miliona GB, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 250 MB, odnosno oko 7,42 GB mesečno.

Broj prenetih brojeva u mobilnoj mreži je bio veći nego u prvom kvartalu i iznosio je oko 25.000, odnosno oko 8.300 mesečno. Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog interneta je blago porastao i iznosio oko 1,77 miliona.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>