• 3

Mađari će ruski gas dobijati najvećim delom preko Srbije

Novi ugovor sa Gapromom odnosi na period od 15 godina

  • 3
Podvodni gasovod

Foto: Shutterstock

Podvodni gasovod

Foto: Shutterstock

Mađarska je postigla sporazum sa Rusijom o svim uslovima novog dugoročnog sporazuma o snabdevanju gasom, koji će stupiti na snagu 1. oktobra, objavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na svom Fejsbuk profilu, ističući da će najveće količine biti isporučivane preko Srbije.

Sijarto je naveo da se novi ugovor sa Gapromom odnosi na period od 15 godina, uz mogućnost modifikovanja količine kupovina posle 10 godina.

"Dogovorili smo se i o ceni koja je mnogo povoljnija od one koju smo plaćali prema sporazumu potpisanom 1995. godine, a koji sada ističe", dodao je on, ne iznoseći konkretne detalje o ceni.

Sijarto je naveo da će ugovor biti potpisan do kraja septembra, te da će Gasprom Mađarskoj godišnje isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko dve rute - 3,5 milijardi kubnih metara će ići preko Srbije, a jedna milijarda kubnih metara preko Austrije.

Kako je naglasio, glavnina isporuka će prema novom ugovoru stići putem novog interkonektora na mađarsko-srpskoj granici, koji će biti operativan do oktobra.

Iz Gasproma su saopštili da je održan sastanak sa mađarskim ministrom inostranih poslova, ali nisu dali nikakve detalje.

Mađarska se oslanja na Rusiju najvećim delom u uvozu prirodnog gasa koji je do sada isporučivan gasovodom kroz Ukrajinu, ali je posljednjih godina diversifikovala uvoz otvaranjem prekograničnih interkonektora sa većinom svojih suseda i obezbeđenjem isporuka tečnog prirodnog gasa od Rojal Dač Šela iz termunala na ostrvu Krk.

Video: Ostavila sprej na radijatoru pa sada ima 7000 evra štete: Oprez sa sredstvima za čišćenje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laloš

    30. avgust 2021 | 18:53

    Koliko godina smo mi dobijali gas preko hungarije

  • DRagutin

    31. avgust 2021 | 04:37

    Baš bi me interesovalo koliko naplaćuje Srbija za tranzit gasa kroz našu zemlju prema Madjarskoj...? Zna li se to?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>