• 0

Dok Bafet slavi rođendan, a Gejts mu čestita, kompanija pravi zaokret: Ulaže u ono čemu se rugao

Legendarni investitor slavi rođendan

  • 0
Voren Bafet, Warren Buffett

Foto: Shutterstock

Pre nego što je u ponedeljak napunio 91 godinu, Voren Bafet je preduzeo korake kako bi osigurao da Berkšir Hatavej i njegov mogući naslednik budu u boljoj poziciji da profitiraju od ekonomije zasnovane na tehnologiji.

Operativno poslovanje konglomerata je mešavina kompanija fokusiranih na tradicionalnu okosnicu ekonomije, od železnice, baterija, preko osiguranja do nameštaja za kuće i maloprodaju. Zbog stare ekonomske orijentacije, Berkšir je propustio eksplozivni rast. Ali sada pokazuje svoju otvorenost prema investicijama koje su zalutale iz starog ekonomskog jezgra da bi se prilagodile novom svetu.

Izloženost Berkšira tehnološkim deonicama porasla je na 45% portfolija zahvaljujući ogromnom udelu u Eplu. Njegova investicija u Epl skočila je na preko 120 milijardi dolara i postala njen najveći kapital. Pre deset godina, Berkširova najveća vlasnička ulaganja pokazala su vrlo malo tehnološke izloženosti osim IBM -a.

Da bi se kladio na rast, Berkšir je ušao u početne javne ponude i ulaganja pre IPO-a, čemu se legendarni investitor nekada rugao. 

Došlo je do prilično značajnog pomaka u investicionom portfoliju. Sada je to zaista usmereno ka novoj ekonomiji. Kompanija je takođe kupila udeo u najvećem indijskom pokretaču digitalnih plaćanja. A to je i dalje samo deo, kasnije su nastavili da ulažu u slične kompanije. 

Bafet je ranije govorio protiv ulaganja u kompanije u trenutku pre nego što debituju na tržištu. Upoređivao je to sa pokušajima da se dobije na lutriji. Poslednji veliki IPO koji je Bafet kupio bio je Fordov debi 1956. godine. Kasnije su to radili njegovi menadžeri.

Decenijama, kompanije su gledale u Bafeta, jer je bio među najvećim investitorima privatnog kapitala. Međutim, privatni kapital je poslednjih godina u padu sa kamatnim stopama na rekordno niskim nivoima.

Iako investitori i dalje veruju Bafetovoj proceni, još se čeka da "kupovina veličine slona".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Gates (@thisisbillgates)

 

Bafetu je rođendan čestitao i njegov prijatelj Bil Gejts.

Video: Game Over: Ko je Melinda Gejts

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>