• 1

Popravka kola i trgovina pogurali BDP: Realni rast Srbije 13,7 odsto

Rasli sektori trgovine i saobraćaja

  • 1
Privreda, ekonomija, papiri, grafikoni

Foto: Shutterstock

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu ove godine 13,7 posto u odnosu na isti period 2020, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u drugom kvartalu porastao u odnosu na prethodno tromesečje za 1,3 procenta.

Posmatrano po delatnostima, u izveštajnom periodu je na godišnjem nivou zabeležen značajan realni rast bruto dodate vrednosti u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od čak 33,3 posto.

Sledi sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama s rastom bruto dodate vrednosti od 13,5 odsto, te sektor stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti sa 30,9 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u periodu april-jun je zabeležen realan međugodišnji rast izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava za 17,6 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,9 procenata, bruto investicija u osnovna sredstva za 22,5 posto, izvoza robe i usluga za 36,5 i uvoza robe i usluga sa 42,9 procenata.

Realni pad zabeležen je kod rashoda za finalnu potrošnju države za 3,8 posto, navodi se u saopštenju RZS-a.

 

Video: Američki lanac brze hrane KFC pruža VIP ugođaj svojim obožavaocima u londonskom hotelu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>