• 0
 ≫ 

Rusi kupili američku firmu: Jandeks preuzima deonice Ubera u poslu vrednom 3 milijarde dolara

 ≫ 

Jandeks je ojačao za čak 4%

  • 0
Yandex.go Foto: Yandex Go

Jandeks NV otkupljuje deonice Uber Technolodžis Inc. koje se odnose na prehrambenu tehnologiju, dostavu i prevoz, a ima mogućnost da otkupi ostatak njihovog zajedničkog ulaganja u dogovoru koji bi mogao dostići 3 milijarde dolara.

Ruski internet gigant će postati 100% Jandeks.Eat, Jandeks.Lavke i Jandeks.Deliveri, kao poduhvat koji se odnosi na samoupravljajuće automobile i bespilotne letelice u gotovinskom poslu od milijardu dolara, navodi se u saopštenju, javlja Bloomberg.

Takođe, Jandeks će dobiti opciju za sticanje preostalog Uberovog udela u njihovom poslovanju za vožnju i deljenje automobila.

Oba odbora su odobrila sporazum, za koji se očekuje da će se zaključiti do kraja godine.

Jandeks je više od godinu dana pokušavao da otkupi Uber, baš kao što je to činio i Jandeks.Taksi, jer je pandemija koronavirusa podstakla brzi rast na ruskom tržištu isporuka i usluga hrane. Industrija je privukla velika ulaganja od konkurenata, uključujući internet prodavnicu Ozon Holding Plc i najveću rusku banku Sberbank PJSC.

- Transakciju vidimo kao strateški pozitivan, s obzirom na povećanu izloženost rastućem rastu i novim inicijativama - napisali su analitičari Goldman Saksa, Vjačeslav Degtjarev i Roman Rešetnjev.

Kao deo dogovora, Jandeks će povećati svoj udeo u zajedničkom poduhvatu za vožnju i deljenje automobila koji posluje sa Uberom sa 66,5 odsto na 71 odsto,  i primiti dvogodišnju opciju poziva za sticanje preostalog Uberovog udela za čak 2 milijarde dolara.

Jandeks je ojačao za čak 4 odsto. 

Udeo u poduhvatima, isključujući posao sa samoupravljanjem, vredan je 3,1 milijardu dolara.

Uber je spojio svoje poslove u Rusiji i susednim zemljama sa lokalnim liderom Jandeksom u sporazumu koji je zaključen u februaru 2018. godine i bio je vredan 3,8 milijardi dolara. Od dogovora, poduhvat se proširio i na druge poslove, poput isporuke hrane i autonomnih vozila.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>