• 0

Nezapamćena suša dovela do ogromne krize u ovoj zemlji: Od danas struja skuplja 7 odsto

Hidroenergija je najveći izvor za proizvodnju električne energije u Brazilu

  • 0
Sao Paulo Brazil, panorama grada

Foto: Pixabay

Brazilski ministar rudarstva i energetike, Bento Albukverke, poručio je građanima da je energetska kriza u zemlji gora nego što se ranije mislilo, jer je nezapamćena suša desetkovala proizvodnju hidroelektrana.

U televizijskom obraćanju naciji juče uveče, Albukverke je rekao da se "kriza produbila i da su rezerve vode u hidroelektranama pale na najniži nivo zabeležen u poslednju 91 godinu".

- Želim da vas obavestim da su se naši hidroenergetski uslovi pogoršali. Kišna sezona na jugu bila je gora nego što se očekivalo. Kao rezultat toga, akumulacije naših hidroelektrana na jugoistoku i srednjem zapadu zemlje pretrpele su veći pad od očekivanog - naveo je on, a prenosi Rojters.

Brazil je zbog suše, kako je dodao, izgubio proizvodnju eletrične energije iz hidroelektrana jednaku količini struje koju troši Rio de Žaneiro tokom pet meseci.

Hidroenergija je najveći izvor za proizvodnju električne energije u Brazilu.

Ministar je naglasio da Brazilci moraju da učine sve što je u njihovoj moći da smanje potrošnju energije kako bi ublažili krizu, i da je državnim saveznim agencijama rečeno da smanje potrošnju struje za 20 posto.

Ranije tokom dana, Ministarstvo energetike je saopštilo da će vlada povećati cene električne energije zbog suše, pri čemu će potrošači u proseku plaćati za 6,78 posto višu cenu počev od 1. septembra.

Albukverke je takođe rekao da je Brazil primoran da uvozi električnu energiju od suseda i da pojača proizvodnju struje u elektranama na fosilna goriva, što je za zemlju skuplje.

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>