• 1

Komšije planiraju da oporezuju kriptovalute po stopi od 10%

Predmet oporezivanja po novom bi bio novčani iznos uplaćen na račun osobe koja je unovčila kriptovalute

  • 1
kripto Foto: Freepik

Za razliku od ulaganja u deonice i sličnu imovinu, prema novom predlogu slovenačkih poreskih vlasti u poslovanju s kriptovalutama ne bi se oporezivala dobit već samo pretvaranje u klasične valute.

Finansijska uprava Republike Slovenije (FURS) predložila je donošenje novog zakona kojim bi se, kako kažu, pojednostavili poreski propisi koji se tiču kriptovaluta. Za razliku od dosadašnje prakse, kada se oporezivala dobit prilikom trgovanja kriptovalutama, i to različitim stopama u zavisnosti od toga da li je neko njima trgovao, rudario ih i slično, Slovenija predlaže da se u novi zakon ugradi jednostavnija odredba.

Predmet oporezivanja po novom bi bio novčani iznos uplaćen na transakcijski račun osobe koja je unovčila kriptovalute. Osim prilikom otkupa, kriptovalute bi se oporezivale prilikom transakcija u kojima se za kakvu robu njima plaća.

Slovenačka kripto "desetina"

U slučaju, dakle, da poreski rezident Slovenije svoje kriptovalute pretvori u neku od klasičnih valuta, ili njima nešto kupi, morao bi da plati porez po jedinstvenoj stopi od 10%.

FURS naglašava da se više ne bi oporezivala dobit, što bi značajno pojednostavilo proces oporezivanja. Eliminisala bi se potreba za praćenjem svih kupoprodajnih transakcija na osnovu kojih se dobit računa. Takvih transakcija u digitalnom okruženju može biti i više desetina hiljada za svakog korisnika, što znači da ih je previše. Slovenačke poreske vlasti stoga su se odlučile na drugi pristup kojim će obračun poreza biti jednostavniji.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>