• 0

Od pametnih telefona do e-vozila: Da li gigant ulazi na već preplavljeno tržište? Firma je osnovana

Šaomi EV trenutno ima 300 zaposlenih

  • 0
Električni automobili

Foto: Freepik/Fortrade

Kineski proizvođač pametnih telefona, Šaomi, zvanično je registrovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, koje je, kako navodi, ušlo u "podmaklu razvojnu fazu".

Prema saopštenju kompanije, nova podružnica pod nazivom Šaomi EV registrovana je sa osnivačkim kapitalom od 10 milijardi juana (1,55 milijardi dolara), prenosi CNBC.

U martu je ovaj tehnološki div, sa sedištem u Pekingu, najavio planove o pokretanju poslovanja u oblasti električnih automobila, u koje će u narednoj deceniji uložiti 10 milijardi dolara.

Šaomi EV trenutno ima 300 zaposlenih, a poslovanje vodi osnivač i glavni izvršni direktor grupe Lei Jun. Ranije ovog meseca, div je objavio da je kupio firmu za autonomnu vožnju, Dipmoušen, za oko 77,37 miliona dolara, kako bi "poboljšao tehnološku konkurentsku prednost" u biznisu s električnim vozilima.

Šaomi, poznat po svojim smartfonima i drugim internet-gedžetima, prema oceni CNBC-a - uskočiće u segment kineskog tržišta koji su već preplavili mnogi igrači, počev od startap kompanija kao što su Nio i Speng pa do onih priznatijih poput Tesle i kineskog BID-a.

Akcije Šaomija su porasle danas na popodnevnom trgovanju u Hongkongu za oko 1,4 posto, nadmašivši tako rast referentnog Hang Seng indeksa.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>