• 22
 ≫ 

"Ovde ne prolaze kafanske priče": Beograđanin došao na šalter sa 100€ u koverti, odmah zvali MUP

 ≫ 

Prema Članu 368. Krivičnog zakonika delo ponude poklona ili druge koristi službenom licu kažnjivo je kaznom zatvora u trajanju do tri godine, podsećaju iz Zavoda

  • 22
Sto evra, 100 evra, evri, pare, novac, devize, biznis, štednja

Foto: Shutterstock

U katastru Novi Beograd došlo je do incidenta kada je jedna osoba, prilikom podnošenja zahteva za promenu vlasnika u katastru nepokretnosti, uz svu potrebnu dokumentaciju predala i kovertu u kojoj se nalazilo 100 evra, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

Stranka, koja je podnosilac zahteva, zakazala je svoj termin za predaju dokumentacije putem digitalnog servisa eZakazivanje i u predviđeno vreme bila primljena na šalter.

Kako je navedeno, iako je stranka bila upoznata sa digitalnim servisima katastra, čini se da je nasela na "kafanske priče" o korumpiranom katastru, gde se sve završava isključivo preko veze i zbog toga je stranka sebe dovela u potencijalno ozbiljan problem.

Prema Članu 368. Krivičnog zakonika delo ponude poklona ili druge koristi službenom licu kažnjivo je kaznom zatvora u trajanju do tri godine, podseća RGZ.

Službenici katastra odreagovali su u skladu sa zakonom i ispoštovali proceduru da slučaj prijave policiji i na lice mesta došla je forenzička ekipa i tim Uprave kriminalističke policije iz Odeljenja za borbu protiv korupcije. Ceo slučaj sada je u nadležnosti policije.

Republički geodetski zavod apeluje na građane da ne nasedaju na priče da se u katastru mora "podmazati" kako bi posao bi završen i da za sve postoji "kombinacija".

Takođe, mole se građani da se o radu katastra isključivo informišu putem veb sajta RGZ-a i da svu komunikaciju sa službama za katastar nepokretnosti obavljaju isključivo u pisanoj formi, kako bi ostao zabezežen trag koji je moguće pratiti.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    2. septembar 2021 | 11:20

    Pa de ces sa 100 eura oni ispod 500eura nista

  • Micko

    2. septembar 2021 | 12:18

    Uvredili se sto su malo dali pa prijavili

  • Grin

    2. septembar 2021 | 12:05

    A doktorima I medicinskim radnicima ste zakonom dozvolili da do 300eura,mogu da prime mito I ostalo u vrednosti istog,a ovmo coveka maltretirate za 100eu,a ko zna sta je covek do sad doziveo sa njim i kroz kakve muke je prosao,a oni se uvredili sa sitnom sumom sigurno,jel to su NERADNICI,u jednoj kancelariji po 6,7 njih sve stranacki zaposleni, a nemogu da ti zavrse posao mesecima...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>