• 2

OPEK+ nastavlja s povećanjem pumpanja, cene nafte potonule

Ova naftna grupa je povećala prognozu tražnje za naftom u 2022. godini, sa prvobitno procenjenih 3,28 miliona barela na 4,2 miliona barela dnevno

  • 2
petroleum, nafta Foto: Pixabay

Cene nafte su pale danas nakon dogovora grupe OPEK+ da zadrži politiku postepenog povećanja isporuka na tržište, u vreme kada raste broj korona slučajeva širom sveta i kada mnoge američke rafinerije, kao ključni činilac potražnje za naftom - ne rade.

Severnomorska nafta Brent je oslabila za 16 centi ili za 0,2 posto, na 71,43 dolara za barel, jutros rano na trgovanju do 4:22 sata po srednjoevropskom vremenu, nakon što je juče skliznula za četiri centa. Američka WTI nafta je potonula za 23 centa ili 0,3%, na 68,36 dolara za barel, dok je u sredu ojačala za devet centi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, alijansa nazvana OPEK+, dogovorili su se u sredu da nastave sa sprovođenjem plana o postepenom povećanju isporuka na tržište za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca.

Istovremeno, ova naftna grupa je povećala prognozu tražnje za naftom u 2022. godini, sa prvobitno procenjenih 3,28 miliona barela na 4,2 miliona barela dnevno, prenosi Rojters.

Britanska agencija dodaje da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, koja je vršila pritisak na OPEK+ da dodatno pojača isporuke kako bi se obuzdao rast cena benzina u SAD, izrazila zadovoljstvo što je ova grupa potvrdila svoju privrženost povećanju ponude.

Pored toga, rafinerijama nafte u Luizijani će možda trebati nekoliko sedmica da ponovo pokrenu proizvodnju nakon udara uragana Ida koji je zahvatio region, jer se operateri suočavaju sa nestašicama struje i vode, što će verovatno smanjiti potražnju za "crnim zlatom".

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    2. septembar 2021 | 15:01

    Pale cene nafte u svetu,znaci kod nas novo poskupljenje

  • hogar

    2. septembar 2021 | 16:34

    nasima ce trebati 5 meseci da spuste cene... ali zato. podizu i dalje.... svetski rekorderi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>